Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoric, de Ziua Națională: Psihologic suntem în urmă, discursul public e identic cu cel din anii 20

parada ziua nationala

România încă îşi caută un drum, iar discursul public de ziua naţională este similar celui de acum o sută de ani susține istoricul Alin Ciupală, care consideră că noţiunea de patriotism ar trebui să capete altă semnificaţie în secolul 21.

RFI: Aproape în fiecare an, în preajma Zilei Naţionale, apar voci care se întreabă dacă 1 decembrie este cel mai relevant moment din istoria României, pentru a servi drept Zi Naţională. Cum vi se par interogaţiile de acest gen?

Alin Ciupală: Eu cred că este o falsă problemă, de fapt. Până la urmă, nu contează atât de mult un moment, o zi sau alta, pe care societatea a ales-o la un moment dat pentru a reprezenta acest punct de reper. Cred că cel mai important lucru în momentul de faţă este raportarea noastră ca cetăţeni la Ziua Naţională, fie că vorbim de 1 decembrie, fie că vorbim de oricare altă zi. Eu cred că nu există argumente solide pentru a schimba în acest moment Ziua Naţională, fie că ne place, fie că nu. În fiecare an, în preajma zilei de 1 decembrie apare această întrebare, dacă nu s-ar putea găsi o altă zi mai potrivită. După părerea mea, în momentul de faţă, nu cred că se poate găsi o altă zi mai potrivită, nu văd care ar putea să fie această zi. Sigur că de dragul unei discuţii, putem să luăm oricare altă zi, mai mult sau mai puţin la întâmplare, dar nu cred că există argumente solide pentru a începe un demers public, serios, consistent, de a modifica Ziua Naţională a României astăzi.

Unii se raportează la Ziua Naţională ca la o zi liberă de la stat şi se întreabă dacă n-ar fi fost mai bine să avem şi noi o Zi Naţională primăvara sau vara, pentru a profita de această zi liberă şi pentru a ieşi la iarbă verde.

Da, da, da, foarte bine aţi spus, de a ieşi la iarbă verde, de a mânca un mic şi a bea o bere! Iată ce înseamnă până la urmă Ziua Naţională pentru cei mai mulţi dintre români, bem o bere şi la un moment dat nici nu mai ştim de ce bem berea aceea.

Ce sentimente credeţi că induce Ziua Naţională în rândul românilor. Fiecare persoană o poate percepe diferit, dar există un numitor comun?

După părerea mea, din păcate, astăzi nu mai există un numitor comun, pentru că de 1 decembrie, cel puţin în spaţiul public românesc nu se discută decât în acea zi sau cu puţin timp înainte. Este mai mult un eveniment pe care mass-media din România încearcă să-l folosească. Altfel, nu cred, cel puţin la nivelul societăţii româneşti, a omului obişnuit, că data de 1 decembrie mai are vreo semnificaţie. Evident şi politicienii noştri îşi aduc aminte de fiecare dată de 1 decembrie, se organizează tot felul de manifestări, care au mai degrabă rolul de a-i aduce pe ei în faţa camerelor de luat vederi, decât de a lega o veritabilă discuţie în jurul acestui moment.

Mai este patriotismul o noţiune de actualitate în secolul 21? S-a transformat, s-a schimbat în altceva?

Da, eu cred că patriotismul, înţelesul acestui termen s-a schimbat sau în tot cazul ar fi trebuit să se schimbe. Înţelesul pe care ar trebui noi astăzi să-l dăm acestui termen este diferit de ceea ce înţelegeau românii de acum o sută de ani. Din păcate, dacă analizăm discursul public din România astăzi, o să vedem că în linii mari este aproape identic cu discursul public să zicem de la 1922-1923. Asta ne arată că cel puţin psihologic suntem în urmă. Am rămas legaţi de o epocă, pe care nu o înţelegem, o tratăm foarte superficial, dar raportarea noastră la această epocă ne oferă un fel de confort, care până la urmă este şi o scuză pentru a neglija probleme actuale. Cred că astăzi, patriotismul ar trebui să aibă un alt înţeles decât a avut în epoca despre care am discutat. În primul rând, cred că cea mai bună dovadă de patriotism astăzi este ca fiecare dintre noi să-şi facă datoria acolo unde se află, în societate, în familie, să se raporteze mai degrabă dintr-o perspectivă civică la acest concept, la această idee atât de generoasă, decât dintr-o perspectivă naţionalistă, aşa cum se făcea în trecut. Până la urmă, ziua de 1 decembrie scoate mai mult în evidenţă astăzi inadvertenţele noastre, scoate în evidenţă faptul că încă ne căutăm un drum, suntem destul de dezorientaţi, nu prea reuşim să-l găsim, iar evenimentele care se petrec în jurul nostru ne tulbură şi mai mult.​

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.