Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISTORIE Coreea de Nord anunţă că va începe destructurarea complexului său de teste nucleare între 23 şi 25 mai

honolulunews.com
coreea nord

Coreea de Nord "va lua măsuri tehnice" pentru destructurarea complexului său de teste nucleare şi va invita jurnalişti străini la o ceremonie de lansare a acestui proces între 23 şi 25 mai, a relatat sâmbătă agenţia oficială de presă KCNA, preluată de AFP și citata de agerpres.

"O ceremonie de destructurare a complexului de teste atomice este prevăzută între 23 şi 25 mai, în funcţie de condiţiile meteorologice", a transmis agenţia, care citează un comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe.

Cu ocazia summitului intercoreean istoric de la 27 aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus Seulului să închidă în mai singurul său complex cunoscut de teste nucleare, Punggye-ri, o instalaţie secretă în apropiere de frontieră cu China.

La acest complex subteran au avut loc şase teste nucleare desfăşurate de Phenian, cel mai recent datând din septembrie.

Complexul, înconjurat de înălţimi greu de accesat, a fost săpat în adâncime sub un munte de granit de 2.000 de metri altitudine în Hamqyong-ul de Nord, provincie de nord-est la frontiera cu China. Este considerat locul ideal pentru a rezista forţelor declanşate de exploziile nucleare.

Acest complex a început să fie folosit în octombrie 2006, odată cu primul test nuclear nord-coreean, în timpul lui Kim Jong Il, tatăl defunct al lui Kim Jong Un. De atunci, locul este monitorizat prin imagini de satelit.

Unii experţi spun că ar fi vorba de o concesie de faţadă din partea Phenianului, deoarece complexul ar fi deja inutilizabil. Potrivit unor seismologi chinezi citaţi în aprilie pe site-ul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din China, ultimul test a provocat o prăbuşire de roci în interiorul muntelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.