Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISU, pregătiri şi măsuri după avertismentele emise de meteorologi

isu furtuna

După ce meteorologii au emis cod portocaliu şi cod galben de fenomene extreme în Capitală şi în alte judeţe din ţară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a mobilizat şi a luat o serie de măsuri.

"Actiuni desfasurate de isubif dupa primirea informarii:
1. Informarea populatiei si formularea de recomandari aferente fenomenelor meteo periculoase, prin intermediul canalelor de comunicare institutionala (facebook, site, twitter) si prin intermediul panourilor cu afisaj electronic.
2.Informarea comitetelor locale din B-IF si transmiterea catre acestea a unui set de masuri si actiuni care se impun a fi adoptate.
3.Pe durata codului se va activa Centrul de Coordonare si Conducere a Interventiei la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov.
4. Pregatire resurse si personal pentru interventie la nivelul ISU B-IF.", se arată într-un comunicat al ISU.
Citeşte şi: Autostrăzile A1, A2 şi A6, afectate de executarea unor lucrări

Peste 2.800 de pompieri cu 600 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pe durata avertizărilor meteorologice, fiind, totodată, înştiinţate toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea. Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal şi verificarea cursurilor de apă pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundaţii.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea.

”La nivelul unităţilor operative ale IGSU din judeţele vizate, peste 2.800 de pompieri cu 600 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale. Având în vedere că sunt preconizate efecte asupra populaţiei, în judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă”, anunţă IGSU.

Citeşte şi: Locatarii unui bloc din Braşov, evacuaţi din cauza alunecărilor de teren. Clădirea riscă să se prăbuşească

Capitala şi 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării se vor afla, de sâmbătă dimineaţă, sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic, în timp ce pentru alte 13 judeţe meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic. De asemenea, la munte va ninge, va fi viscol şi se va depune strat de zăpadă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare cod portocaliu care va fi valabilă de sâmbătă, de la ora 9.00 şi până duminică, la ora 15.00.

Astfel, în Capitală şi în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse peste 80-90 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări cu viteze care vor depăşi local 60 de kilometri la oră, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă în Dobrogea va fi vânt puternic, cu peste 80 - 90 de kilometri la oră.

De asemenea, o altă avertizare cod portocaliu valabilă în acelaşi interval de timp vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde, în special la peste 1600 de metri altitudine, vor fi ninsori consistente şi se va depune strat de zăpadă, iar pe creste va fi viscol.

ANM a emis şi o avertizare cod galben, valabilă de sâmbătă, de la ora 03.00 şi până duminică la ora 21.00, în 13 judeţe.

Astfel, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, iar local se vor cumula 40-50 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu 50-60 de kilometri la oră, iar în zonele montane va fi lapoviţă şi ninsoare.

Citeşte şi: Trafic restricționat sâmbătă și duminică în centrul Capitalei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.