Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia a început un studiu cu câini pentru detectarea COVID-19 prin miros

Profimedia Images
câini

Un studiu despre capacitatea câinilor dresaţi de a detecta rapid, cu ajutorul mirosului, persoane simptomatice şi asimptomatice bolnave de COVID-19 a început luni în Italia, relatează agenţia EFE, potrivit AGERPRES.

Proiectul se desfăşoară într-un ''drive-in'' amenajat în campusul unui spital universitar de la Roma şi pentru acest studiu va fi selectat un eşantion de peste 1.000 de persoane.

Prima etapă va dura 6-8 săptămâni, timp în care câinii vor fi dresaţi să recunoască prin adulmecare virusul SARS-CoV-2 cu ajutorul tehnicilor folosite şi în dresajul pentru detectarea explozibililor.

În a doua etapă, care va dura 4-6 săptămâni, se va efectua experimentul pe eşantionul de persoane voluntare. Câinii, cel mult şase în acest experiment, vor adulmeca mostre care conţin transpiraţia pacientului, fără a intra în contact cu substanţa biologică.

Citește și: Live video! Sișu le cere oamenilor să nu le respecte noile restricții: ‘Ați înnebunit la cap?’ .

Mostrele de transpiraţie vor fi recoltate cu un tifon, care apoi va fi inserat într-un recipient anonim cu un număr de identificare al pacientului. Câinii ar trebui să reacţioneze în circa zece secunde când adulmecă un caz de COVID-19.

Epidemiologul Campusului Bio-Medico al Universităţii din Roma şi promotor al proiectului, Massimo Ciccozzi, a semnalat importanţa acestuia, întrucât ''merită să reflectăm asupra utilităţii pe care ar avea-o aceşti câini la mari evenimente, concerte şi partide de fotbal, evitându-se astfel testele costisitoare şi mari consumatoare de timp''.

Câinii sunt deja folosiţi în medicină, de exemplu pentru detectarea infecţiilor virale sau bacteriene, cu o rată de succes între 77% şi 92,6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.