Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia a interzis zborurile umanitare de căutare a migranţilor aflaţi în pericol în Mediterana

ISS Africa
tunisia migratie ilegala mediterana

ONG-uri de salvare a migranţilor în Marea Mediterană au deplâns joi recenta interdicţie de către Italia a zborurilor umanitare care vizează identificarea situaţiilor de urgenţă, spunând că această decizie pune numeroase vieţi în pericol, relatează AFP.

 

Autoritatea italiană a Aviaţiei Civile (ENAC) le-a interzis în ultimele zile avioanelor ONG-urilor care survolează Mediterana în căutarea migranţilor să decoleze de pe aeroporturile din Sicilia, acestea fiind vizate de sancţiuni care ajung până la confiscarea dispozitivelor de zbor.

"Ei vor să împiedice avioanele noastre să raporteze ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană, dar nu ne vom opri. Ordinele au un obiectiv clar, de a opri avioanele noastre de căutare, adică singurii ochi ai societăţii civile din Mediterana", a reacţionat ONG-ul german Sea-Watch, potrivit Agerpres.

Organizaţia a denunţat un "act laş şi cinic (...) în scopuri de propagandă politică în vederea alegerilor europene" din 9 iunie.

"Suntem ultimii martori ai crimelor comise împotriva drepturilor omului", a declarat pentru AFP Giulia Messmer, purtătoarea de cuvânt a Sea-Watch pentru Italia.

Ea a precizat că a efectuat miercuri un zbor de pe insula Lampedusa "cu autorizaţie din partea aeroportului de a decola şi ateriza".

ONG-urile denunţă interzicerea de către Italia a zborurilor umanitare de căutare a migranţilor aflaţi în pericol în Mediterana

 

Potrivit ENAC, rolul de căutare şi salvare pe mare revine Gărzii de coastă italiene şi orice activitate în afara acestui cadru este ilegală.

Însă asociaţiile susţin că statele nu îşi îndeplinesc rolul de coordonare şi că avioanele ONG-urilor sunt cruciale pentru a permite comunicarea către nave a poziţiilor GPS ale ambarcaţiunilor migranţilor.

"Primim foarte puţine informaţii de la autorităţi şi ne bazam cu adevărat pe avioane şi organizaţiile civile care lucrează la coordonare şi supraveghere", a explicat Julia Schaefermeyer, responsabilă cu comunicarea în cadrul SOS Méditerranée, care operează pe nava spital Ocean Viking.

Ordinul se referă la aeroporturile siciliene Trapani, Palermo, Lampedusa şi Pantelleria, iar ONG-urile au posibilitatea de a depune recurs în faţa unei instanţe administrative în termen de 60 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.