Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia cere "respect", pe fondul tensiunilor cu Juncker

matteo-renzi-premier-2

Primul ministru italian Matteo Renzi a cerut joi "respect" pentru Italia din partea Bruxellesului, în timp ce tonul continuă să crească cu noul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker care se îndoiește de sinceritatea sa, notează AFP.

 

"Eu cer respect pentru Italia, trecutul ei, viitorul ei. Insist asupra respectului pe care țara îl merită", a declarat tânărul prim-ministru de 39 de ani pe rețeaua socială Twitter, în timp ce Jean-Claude Juncker i-a acuzat pe șefii guvernelor britanic și italian că-și mint cetățenii în legătură cu negocierile bugetare în Europa.
"Nu mi-a plăcut modul în care unii prim-miniștri s-au comportat după summit", a acuzat Juncker în cursul unei audieri la Parlamentul European asupra rezultatelor ultimei reuniuni a liderilor UE.
"Am luat notițe și când compar ce s-a spus în sală cu ce s-a spus în exterior constat că declarațiile nu coincid", a explicat el.
"I-am spus lui Matteo Renzi că eu nu sunt în fruntea unui grup de birocrați. Sunt președintele Comisiei Europene, o instituție politică, și vreau ca premierii să respecte această instituție", a adăugat șeful executivului european.
"Dacă Barroso (fostul președinte al Comisiei) ar fi ascultat doar birocrați, bugetul Italiei ar fi fost tratat în mod diferit", potrivit lui Juncker.
"Eu nu am de gând să merg la Bruxelles pentru a da explicații în legătură cu ce trebuie să fac și i-am spus lui Juncker și lui Barroso", a reacționat Matteo Renzi.
"Eu nu merg în Europa să spun: vă rog să mă ascultați, eu nu stau cu mâna întinsă", a subliniat el, într-un interviu preînregistrat urmând să fie difuzat marți noapte.
La ultimul Consiliu European, premierul Renzi a criticat Comisia condusă de Barroso pentru că i-a trimis o scrisoare prin care-l atenționa asupra unei "devieri importante" a bugetului Italiei pe anul 2015 față de regulile bugetare europene și îi cerea să opereze modificări.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.