Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia cere UE să menţină Schengen şi să revizuiască Tratatul de la Dublin

enational.ro
schengen

Uniunea Europeană (UE) trebuie să se angajeze să menţină Tratatul Schengen şi revizuiască reglementările Tratatului de la Dublin, a declarat joi, la Atena, ministrul italian de externe Paolo Gentiloni, relatează AFP.

'Aşteptăm un angajament ferm al UE împotriva soluţiilor excepţionale (luate de) anumite ţări, care ar putea avea consecinţe ireversibile pentru Tratatul Schengen, precum şi angajamentul Comisiei de revizuire a Tratatului de la Dublin', a declarat Gentiloni la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său grec Nikos Kotzias. 'Acţiunile unilaterale ar putea conduce la prăbuşirea (spaţiului) Schengen', a mai spus el. Comisia Europeană consideră că soluţia pentru stoparea fluxului de migranţi este înăsprirea controalelor la frontierele sale externe şi, pentru aceasta, a cerut Greciei, principala intrare a migranţilor în Europa, să remedieze în termen de trei luni 'deficienţele grave" în gestionarea primirii şi înregistrării migranţilor.

În cazul în care Grecia nu-şi îndeplineşte obligaţiile, Uniunea Europeană ar putea activa o măsură inedită a Tratatului Schengen care vizează restabilirea controalelor la frontiere de către una sau mai multe ţări pentru o perioadă de şase luni ce poate fi prelungită până la maximum doi ani. Ministrul italian a subliniat că pe lângă sarcina gestionării fluxului de migranţi, Grecia ca şi Italia, primele ţări în care ajung migranţii, se ocupă şi de gestionarea solicitărilor de azil, care ar trebui să fie 'o problemă europeană'. Paolo Gentiloni a subliniat de asemenea că reglementările Tratatului de la Dublin, care prevăd că primei ţări gazdă îi revine sarcina de a examina solicitările de azil, ar trebui "actualizate". 'Tratatul a fost semnat în urmă cu 20 de ani, când Europa nu se confrunta cu fenomene ca cele de azi', a subliniat el. La rândul său Nikos Kotzias a criticat 'acţiunile unilaterale' ale anumitor ţări europene care au ales să-şi închidă graniţele. "Aceste acţiuni (...) vor conduce la fragmentarea Europei', a avertizat el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.