Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia - Giuseppe Conte, audiat în calitate de martor în cadrul unui dosar cu privire la migranţi blocaţi pe mare

orfoonline.org
Giuseppe conte

Şeful guvernului italian Giuseppe Conte a fost audiat joi în calitate de martor de un judecător în cadrul unui dosar cu privire la migranţi blocaţi pe mare în 2018 şi în care Matteo Salvini, fost ministru de interne al Italiei, este suspectat de sechestrare de persoane, informează AFP potrivit Agerpres.

"Premierul a dat dovadă de o mare colaborare, răspunsurile sale au fost foarte detaliate", a declarat pentru presă, la Roma, magistratul Nunzio Sarpietro, care urmează să decidă asupra unei eventuale trimiteri a lui Salvini în faţa justiţiei. "Nu vorbim încă de delicte, vorbim de o procedură ce vizează să stabilească dacă există acolo un delict", a precizat Sarpietro, venit special din Catania (Sicilia) pentru a-l audia pe Conte la sediul guvernului de la Roma.

În acest dosar, Matteo Salvini, liderul partidului Liga (extrema dreaptă) şi ministru de interne în primul guvern Conte, este suspectat de "abuz de putere şi de sechestrare de persoane, pentru că a blocat pe mare, vreme de mai multe zile, 116 de migranţi care se aflau la bordul unei nave a pazei de coastă italiene", nava Gregoretti.

Strategia de apărare a lui Matteo Salvini este de a-l implica pe premierul Giuseppe Conte, asigurând că blocarea navei a fost o decizie colectivă a guvernului.

În cadrul acestui dosar, actualul ministru al afacerilor externe Luigi Di Maio, la acea dată vicepremier, cum era şi Matteo Salvini, va fi audiat de magistrat pe 19 februarie în Catania. Sarpietro nu a precizat când îşi va face publică decizia cu privire la o eventuală deferire a lui Salvini justiţiei.

Matteo Salvini se confruntă cu o altă procedură similară la Palermo, în Sicilia, în care el este de asemenea acuzat de sechestrare de persoane şi de abuz de putere pentru că a interzis debarcarea a circa o sută de migranţi salvaţi în mare de Open Arms, în august 2019, şi pentru că a refuzat timp de mai multe zile să ofere dreptul de a acosta într-un port italian navei unui ONG spaniol care aştepta în largul insulei Lampedusa, în timp ce condiţiile de la bord se agravau.

În acest al doilea dosar, care a fost deschis pe 9 ianuarie, o nouă audiere preliminară este prevăzută pentru 20 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.