Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia în pragul crizei politice. Partidul la putere este în pragul sciziunii

PD: RENZI, C'E UNA SINISTRA OSSESSIONATA DA DENARO

Partidul Democrat (PD, centru stânga) al lui Matteo Renzi s-a aflat luni în pragul imploziei, majoritatea şi minoritatea confirmând în cursul unei şedinţe a Comitetului Director opoziţia lor frontală în privinţa reformei constituţionale, tema unui referendum crucial pentru şeful guvernului italian, relatează AFP. 

Această reformă, concepută pentru a permite mai multă stabilitate politică între-o ţară care a cunoscut 60 de guverne cu începere din 1946, trebuie să fie aprobată la 4 decembrie printr-un referendum legat de care Matteo Renzi îşi joacă viitorul politic. 

Iar aceasta cu atât mai mult cu cât în PD are loc de mai multe luni o luptă între majoritate şi minoritate, cea din urmă considerând că reforma şi legea electorală care o însoţeşte sunt periculoase pentru democraţie. 

Reforma constituţională, votată după mai multe plimbări între cele două Camere ale parlamentului, este imposibil să fie corectată înainte de 4 decembrie. 

În schimb, legea electorală, o lege ordinară adoptată de parlamentul italian, teoretic poate fi votată din nou înaintea acestui scrutin. 

Pentru a convinge minoritatea din partidul său, Matteo Renzi a propus luni ca o comisie a PD, din care să facă parte cel puţin un membru al acestei minorităţi, să propună o altă lege electorală, dar numai după 4 decembrie. 

Unul dintre liderii acestei aripi, Gianni Cuperlo, a avertizat însă că va vota "nu" la 4 decembrie dacă legea nu va fi amendată până atunci şi că va demisiona din parlament. 

Asemenea altor "revoltaţi", el s-a abţinut să vorbească despre sciziune, dar ameninţarea îşi face simţită prezenţa de multă vreme. 

"Dacă vei câştiga (referendumul), vei merge pe un câmp de ruine", l-a avertizat Gianni Cuperlo pe Matteo Renzi, acuzându-l că a provocat această tensiune între majoritate şi minoritatea mai la stânga din PD. 

Alţi responsabili ai minorităţii, printre care fostul secretar general al partidului Pier-Luigi Bersani sau fostul premier Massimo D'Alema, au făcut cunoscut deja că vor vota "nu" la 4 decembrie. 

La rândul său, Matteo Renzi consideră că majoritatea din partid este în spatele său şi că discuţia din jurul referendumului nu este decât "alibi" folosit de minoritate pentru a-l răsturna de la putere. 

Compromisul propus de premier a fost adoptat luni seară în unanimitate, minoritatea refuzând să participe la vot. 

Sondajele în vederea referendumului sunt împărţite, cu un uşor avans pentru "nu". Toate partide de opoziţie s-au pronunţat împotriva reformei iniţiate de Matteo Renzi, motiv pentru care rezultatul consultării populare provoacă îngrijorare printre partenerii europeni ai Italiei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.