Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia îşi alege primarii, un vot-test pentru premierul Renzi

anadolu
italia alegeri

Italienii votează duminică pentru primari în cele mai mari oraşe ale lor, într-un scrutin ce va testa popularitatea prim-ministrului Matteo Renzi şi ar putea oferi controlul capitalei Roma Mişcării 5-Stele (M5S) anti-establishment, relatează Reuters. 

Partidul Democrat (PD) al lui Renzi a încasat o lovitură în primul tur pe 5 iunie. Cele mai mari patru oraşe din Italia sunt printre alte 126 de oraşe unde continuă cursa electorală între primii doi clasaţi după ce niciunul dintre candidaţi nu a obţinut mai mult de 50% din voturi. 

Atenţia se va concentra asupra Romei, centrului financiar Milano şi bastionului tradiţional al PD Torino, în timp ce 8,6 milioane de persoane - doar sub o cincime din totalul electoratului - îşi vor exprima votul, notează Reuters. 

Roma pare să renunţe la conducerea PD pentru a o alege pe Virginia Raggi de la M5S, care a obţinut 35,2% din voturi în primul tur şi l-a împins pe candidatul lui Renzi pe locul al doilea, cu o campanie promiţătoare pentru lupta împotriva corupţiei şi privilegiilor. 

Renzi a declarat că votul nu îi va afecta guvernul de coaliţie stânga-dreapta, dar un rezultat prost îl va pune sub presiune în partidul său deja divizat înaintea unui referendum (asupra reformei constituţionale n.r.) în octombrie când mizează pe viitorul său politic. 

Cea mai semnificativă contestaţie politică pentru Renzi este la Milano, unde el l-a susţinut pe Giuseppe Sala, "patronul" Expoziţiei Universale din 2015. Sala s-a plasat în primul tur abia cu un punct procentual înaintea rivalului de centru-dreapta Stefano Parisi. 

Votarea se deschide la ora 7.00 (5.00 GMT) şi se închide la 23.00 când vor fi anunţate exit-poll-urile pentru principalele 
oraşe. Proiecţiile iniţiale bazate pe numărarea voturilor vor fi anunţate după aproximativ o oră şi apoi la intervale de timp regulate, adaugă Reuters.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.