Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia solicită desfășurarea unui Consiliu European în chestiunea imigranților

matteo-renzi-premier-2

Paza de coastă italiană a reuşit să salveze, până acum, doar câteva zeci de persoane de pe nava cu aproximativ 700 de imigranţi la bord care s-a răsturnat în apropierea insulei italiane Lampedusa. Deşi numai 24 de cadavre au fost recuperate până în prezent, autorităţile se tem de ce este mai rău.

Imigranţii plecaseră din capitala Libiei, Tripoli, şi erau înghesuiţi într-o ambarcaţiune lungă de numai 20 de metri. În noaptea de sâmbătă spre duminică, nava a lansat un apel la ajutor ce a fost recepţionat de gărzile de coastă italiene, care, la rândul lor, au cerut unui cargo portughez să-şi schimbe ruta în direcţia apelului. Tragedia s-a produs la sosirea cargoului, când cei 700 de imigranţi aflaţi la bordul bărcii care se scufunda s-au aruncat, toţi în acelaşi timp în apă, de aceeaşi parte.

După naufragiu, Uniunea Europeană a anunţat organizarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor de interne şi de externe. La rândul său, premierul italian, Matteo Renzi, a făcut un apel la un efort internaţional susţinut împotriva traficanţilor de fiinţe umane din cauza cărora au murit mii de clandestini, în încercarea de a ajunge în Europa prin Italia.

Italia cere să se desfăşoare cât mai repede posibil un Consiliu European deoarece este inimaginabil ca, în faţa unor tragedii, ca cele pe care le trăim în prezent, să nu existe acel sentiment de solidaritate pe care Europa l-a demonstrat în alte situaţii. Cerem să nu fim lăsaţi singuri, nu doar pentru această situaţie de urgenţă. Problema noastră este una politică, aceea a demnităţii oamenilor mai sus decât siguranţa naţiunilor, precum şi aceea de a bloca traficul de fiinţe umane”, a declarat Matteo Renzi.

Dacă acest bilanţ sumbru se confirmă, el se adaugă celor 450 de morţi şi dispăruţi în cursul a două naufragii precedente în mai puţin de o săptămână. Zilnic, între 500 şi, uneori, o mie de persoane sunt recuperate de grănicerii italieni sau de nave comerciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.