Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia vrea să renegocieze cu Franţa împrumutul tablourilor lui Da Vinci pentru cea de-a 500 comemorare a artistului

da vinci

Muzeele transalpine au acceptat să trimită totalitatea operelor lor de Leonardo da Vinci la Paris, pentru marea expoziţie care marchează 500 de ani de la moartea artistului în octombrie 2019. Lucia Borgonzoni, actualul ministru italian populist al Culturii vrea să revină asupra deciziei, în numele "interesului naţional" şi a faptului că "francezii nu pot avea totul", scrie Le Figaro, preluat de news.ro

La fel ca Frédéric Chopin sau Salvador Dali, Leonardo da Vinci face parte din acei artişti cărora Franţa nu este singura care le-a revendicat moştenirea spirituală.

În 2019, o expoziţie care va marca 500 de ani de la moartea părintelui "Giocondei" (el a murit pe 2 mai 1519), va fi organizat[ ]n marele muzeu francez. Pentru ocazie, Italia a acceptat să împrumute ansamblul tablourilor sale, cu excepţia tabloului "Adoraţia magilor", care este dificil de deplasat din Galeriile Uffizi, de la Florenţa.

Sâmbătă, Corriere della Sera scria că Italia vrea să renegocieze acest acord. Secretarul de Stat al Culturii, Lucia Borgonzoni, membru în Liga Nordului, partidul de dreapta populist ajuns la putere în martie 2018, a declarat "de neconceput" termenii acordului, semnat de predecesorul Dario Franceschini în 2017.

"Împrumutul acestor tablouri către Luvru ar plasa Italia la marginea unui eveniment cultural major (...) în special pentru că Accademia Nazionale dei Lincei este pe cale să organizeze propria expoziţie în luna august", a afirmat Lucia Borgonzoni.

"Leonardo este italian, el doar a murit în Franţa", a mai spus ea, cu riscul de a reduce la cea mai mică măsură importanţa Franţei în viaţa pictorului, născut la Florenţa în Italia, în 1452, şi mort în Franţa, în 1519.

"Trebuie să rediscutăm totul. Pentru că autonomia muzeelor este în joc, iar interesul naţional nu poate rămâne pe planul secund. Francezii nu pot avea totul", a rezumat Lucia Borgonzoni.

De altfel, acordul fraco-italian prevede ca Luvrul să împrumute la rândul său operele unui alt maestru al Renaşterii, Rafael, muzeului din Quirinal pentru expoziţia din 2020. De asemenea, pentru a celebra 500 de ani de la dispariţia artistului. "Mare parte din operele lui Rafael sunt deja în Italia. În plus, Parisul spune că doar picturile deplasabile pot să ne parvină, fără a preciza însă care dintre ele", a mai spus secretarul de Stat.

Cotidianul milanez Libero a titrat: "Lucia Borgonzoni declară război Franţei". Şi pe Twitter declaraţiile Luciei Borgonzoni au suscitat un val de şovinism artistic. Unii au ajuns chiar să ceară întoarcerea "Giocondei" în Italia.

"Salvator Mundi", tabloul cel mai scump din lume achiziţionat de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, ar putea să nu mai facă parte din expoziţia aniversară. Lucrarea, care nu a fost expusă la Luvru Abu Dhabi, rămâne pentru moment ascunsă, dând naştere suspiciunilor.

Cea de-a 500 comemorare a morţii lui Leonardo Da Vinci oferă ocazia a numeroase manifestări pe cele două părţi ale Alpilor, în special la castelul Clos Luce din Amboise, în centrul Franţei, sau în Toscana unde şi-a sfârşit zilele după ce a fost invitat trei ani mai devreme de regele François I, unul dintre primii săi admiratori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.