Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia vrea tunel pentru trenuri de mare viteză care să o lege de Franța

Giuseppe Conte

Italia va decide până vineri dacă va continua un proiect controversat privind o legătură prin tunel cu Franţa pentru trenuri de mare viteză, a anunţat prim-ministrul Giuseppe Conte, informează marţi DPA, potrivit agerpres.ro.

Citește și:  Gabriela Firea, ACUZAȚII BOMBĂ la adresa lui Carmen Dan: 'Când am spus că am fost filată, toți au râs. Acum s-a demonstrat'

"Contăm pe decizia de vineri", a declarat Conte reporterilor după discuţii cu viceprim-miniştrii săi, Matteo Salvini de la Ligă (extrema dreaptă) şi Luigi Di Maio de la Mişcarea Cinci Stele (M5S-antisistem).

Proiectul tunelului de 20 de miliarde de euro (22,7 miliarde de dolari) ce ar trebui săpat prin Alpi vizează conectarea oraşului Torino din nord-vestul Italiei de Lyon în Franţa.

Liga este în favoarea proiectului, în timp ce M5S se opune, considerându-l o risipă de bani publici şi un pericol pentru mediul înconjurător.

Noua infrastructură feroviară, cunoscută în Italia ca "TAV", este unul dintre mai multe subiecte de dezacord în interiorul coaliţiei populiste la putere.

Potrivit unui studiu de specialitate comandat de un ministru al M5S, costul construcţiei TAV depăşeşte beneficiile pe termen lung cu aproximativ 7 miliarde de euro. Dar imparţialitatea studiului este contestată.

Potrivit lui Conte, calculele politice şi nu doar consideraţiile tehnice ar influenţa decizia finală a guvernului cu privire la

acest tunel.

Italia este sub presiunea Uniunii Europene - care parţial finanţează proiectul - şi a guvernului francez pentru a pune capăt incertitudinii legate de viitorul TAV.

Conte a adăugat că este pregătit pentru discuţii "non-stop" cu Salvini şi Di Maio. "Vom lua decizia ce poate proteja cel mai bine interesul naţional", a promis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.