Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italienii sunt bătrâni, somnambuli și speriați de climă și război (raport)

societate

Italia - o ţară care îmbătrânește din ce în ce mai mult, o țară de ''somnambuli'' care rămân neputincioși în fața tuturor semnelor care indică ceea ce va veni și în care predomină temerile generale: de la colapsul economic la un posibil război mondial.

Fotografia făcută de cel de-al 57-lea raport întocmit de Institutul Censis este o imagine îngrijorătoare și tulburătoare a Italiei; o fotografie în care, aşa cum spune institutul, ''unele procese economice și sociale care sunt în mare măsură previzibile în efectele lor par scoase de pe agenda colectivă a țării, sau în orice caz subestimate, cu toate că impactul lor va fi perturbator pentru stabilitatea sistemului'', relatează Rador Radio România.

Primul efect, macroscopic, este îmbătrânirea. În 2050, în mai puțin de treizeci de ani, se estimează că Italia va fi pierdut în total 4,5 milioane de locuitori, ca şi cum cele două mari orașe, Roma și Milano, s-ar volatiliza. Declinul demografic va fi rezultatul unei scăderi a numărului de persoane cu vârste sub 65 de ani (-9,1 milioane de persoane) și a unei creșteri simultane de 4,6 milioane cu vârste peste 65 de ani. În mod inevitabil, se va reduce cu aproape 8 milioane de persoane şi segmentul populației în vârstă de muncă.

În 2040, doar un cuplu din patru va avea copii

Până la această dată, gospodăriile cu o singură persoană vor crește la 9,7 milioane (37% din total). Dintre aceștia, cele alcătuite din persoane în vârstă vor deveni aproape 60% (5,6 milioane), familii care vor fi din ce în ce mai singure. Un context în care resemnarea este în creștere: opt din zece italieni sunt convinși că țara este ''într-un declin iremediabil''. Și în care fricile găsesc teren fertil. Astfel, 84% spun că se tem de clima care a ''luat-o razna'', în timp ce 73% prevăd o criză economică și socială foarte gravă, cu multă sărăcie și violență. Aproape șase din zece se tem în schimb de izbucnirea unui conflict mondial și peste jumătate cred că ţara nu este în măsură să se protejeze de posibile atacuri teroriste jihadiste.

Concomitent se schimbă și dorințele populației care nu mai caută bogăția, ci doar o porţie zilnică de bunăstare. 62% caută momente pentru ei înşişi, iar un procent zdrobitor de 94% reevaluează fericirea care provine din mici lucruri cotidiene precum timpul liber, hobby-urile, pasiunile personale. Peste 80% sunt foarte atenți la gestionarea stresului și a relațiilor personale. Și nici măcar satisfacția profesională nu mai este pe primul loc: pentru aproape nouă din zece angajați, a pune munca în centrul vieții este o greșeală. În ciuda acestui fapt, ocuparea forței de muncă în primele șase luni ale anului marchează un record. În prima jumătate a acestui an Italia a avut 23,4 milioane de angajați, aceasta fiind cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

Pe partea drepturilor, apar multe noutăţi. 74% dintre italieni se declară în favoarea eutanasiei, în timp ce șapte din zece sunt de acord ca persoanele singure să poată adopta copii. 65% sunt în favoarea căsătoriei între persoane de același sex și 72% spun da introducerii ius soli. Un procent care se ridică la 76% pentru ius culturae.

Există un segment de italieni care decide din ce în ce mai mult să treacă granițele naționale cu scopul unei vieți mai bune în străinătate. O cifră care a crescut cu 36% în ultimul deceniu. Cele mai recente fluxuri sunt alcătuite mai ales din tineri. De altfel, în ultimul an, din 82 de mii de expatriați, 44% (peste 36 de mii) aveau între 18 și 34 de ani. De asemenea, ponderea absolvenților care pleacă în străinătate a crescut semnificativ, trecând de la 33% în 2018 la 45% în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.