Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iulian Chifu: 'Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un vot pro sau anti-Dodon'

Iulian Chifu / Facebook

Analistul politic Iulian Chifu apreciază că, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, voturile vor fi acordate pro-Igor Dodon şi anti-Dodon, adăugând că Maia Sandu, care a câştigat primul tur, este favorită.

"Practic, în momentul de faţă, turul doi este un vot pro sau anti-Dodon, în afara unui vot pro-Est, pro-Vest sau Maia Sandu", a declarat Chifu pentru AGERPRES.

Citește și: Atac sângeros în oraşul canadian Quebec - 7 victime! Poliţia a anunţat că a arestat un suspect

În perioada până la al doilea tur, din 15 noiembrie, Chifu se aşteaptă la negocieri şi strategii politice.

"E vorba de ce va propune Dodon, e vorba de ce va negocia Dodon şi mai ales aparţinătorii săi de la Moscova, respectiv cum vor constânge voturile lui Renato Usatîi, care este fundamental anti-Dodon, chiar dacă votanţii săi sunt şi pro-ruşi. Aici va fi o miză importantă şi vom vedea cum se vor aşeza apele din punctul acesta de vedere", a punctat el.

Iulian Chifu apreciază că, în momentul de faţă, prima şansă o are Maia Sandu, "pe un vot anti-Dodon". "Mă aştept să văd cooptări la guvernare şi modificări în Guvern în perioada următoare şi mă mai aştept să văd o mobilizare suplimentară la vot în Transnistria şi în Rusia", a adaugat el.

În ceea ce o priveşte pe Maia Sandu, Chifu precizează că un atu al acesteia ar putea fi electoratul din diaspora.

Citește și: Nicușor Dan își primește binecuvântarea din SUA: întâlnire cu ambasadorul american

"Pe un val din acesta de entuziasm, peste două săptămâni, e posibil ca un număr mare de votanţi şi unionişti şi ai altor actori politici să se îndrepte către Maia Sandu şi să-l elimine pe Igor Dodon", a apreciat el.

Analistul a spus că faptul că Maia Sandu a câştigat primul tur de scrutin duminică este "o surpriză, în raport cu tot ceea ce ştiam, în raport cu toate sondajele de opinie, inclusiv cu acel pseudo-sondaj de după vot, care îl dădea pe Igor Dodon în faţă cu 5%", iar "3,5% peste Igor Dodon pentru Maia Sandu nu a prezis nimeni, nici stafful electoral al Maiei Sandu".

Acest fapt, spune specialistul, "arată, pe de o parte, mobilizarea la vot în special a diasporei, o participare enormă, şi faptul că Igor Dodon este cel mai hulit personaj din Republica Moldova, că a preluat nu numai afacerile, învârtelile şi corupţia lui Plahotniuc (Vladimir - n.r.), ci a luat şi toată ura care era direcţionată către acest personaj".

Potrivit lui Iulian Chifu, în turul al doilea, "Maia Sandu va acumula atât voturile pentru sine, cât şi voturile împotriva lui Igor Dodon".

Analistul politic afirmă că Republica Moldova a fost pregătită mereu pentru drumul pro-european. "De altfel, există o lege care a fost votată cu aproape totalitatea Parlamentului în 2005 şi care îl obligă pe Igor Dodon să menţină cursul proeuropean. În caz contrar, va trebui să aibă o majoritate calificată cu care să treacă o lege diferită prin Parlament. Deci, populaţia este pregătită, a fost întotdeauna, nu s-a pus o problemă în sensul acesta. Deja alternativa, Uniunea Euroasiatică, este complet demonetizată", arată el.

*** Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,95% din secţiile de votare din ţară.

Maia Sandu a obţinut victoria în alegeri cu 36,15% de voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,62% din electorat. Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,49%, Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale"), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 99,28% dintre cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,10% dintre voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65%. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,27%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.