Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JAFUL de la POȘTĂ! Procurorii arată adevărata proporție a dezastrului. Politicieni grei implicați

stiripesurse.ro

Poșta Română a fost devalizată ani de la rând de diferitele găști politice care s-au perindat la Putere. Procurorii DNA au întocmit mai multe dosare penale pe numele celor implicați în acest jaf sistematic și masiv. În unele s-au dat deja ani grei de pușcărie, în altele urmează. În cel mai nou dosar deschis de DNA sunt implicați politicieni grei din fosta guvernare PDL.

RECHIZITORIUL DNA LA POȘTA ROMÂNĂ

Directorul Fabricii de Timbre a fost schimbat din funcţie, în septembrie 2009, pentru că a îndrăznit să notifice o firmă controlată de un interpus al omului de afaceri Marian Constantinof, apropiat al lui Gheorghe Ştefan, să onoreze o comandă achitată în avans, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în dosarul Poşta Română 8.

Notificările către firma respectivă, care nu onorase comenzi de hârtie în valoare de aproape 300.000 de lei deja achitate, au fost trimise în perioada iulie-august 2009.

Citește și: Emma Watson a pozat topless: Cum arată sânii lui Hermione din Harry Potter / FOTO HOT

Printr-o adresă din 31 iulie 2009, Fabrica de Timbre a arătat că societatea furnizoare avea obligaţia de a livra comanda solicitată în ziua imediat următoare transmiterii acesteia şi, deşi fuseseră transmise două comenzi, pe 15 şi 23 iulie, nici una nu a fost onorată, ceea ce putea duce la blocarea activităţii. Prin aceeaşi adresă s-a notificat şi faptul că hârtia a fost achitată în avans, iar dacă livrarea nu era efectuată problema urma să fie rezolvată pe cale juridică.

Într-o altă adresă, din 28 august 2009, Fabrica de Timbre avertiza că, în cazul în care comenzile nu erau onorate imediat, societatea comercială urma să fie exclusă de la achiziţiile organizate de Compania Naţională Poşta Română (CNPR) şi situaţia va fi rezolvată pe cale judiciară.

Citește și: Puterea rugăciunii Tatal Nostru înainte de masă: Rezultatul unui studiu de 10 ani făcut de un fizician rus

"Actul de curaj al lui (...) care şi-a permis sa-l ameninţe pe Marian Constantinof ca firmele acestuia vor fi împiedicate să mai încheie contracte cu Fabrica de Timbre a fost sancţionat. (...) a fost revocat din funcţie", se precizează în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, în locul directorului demis a fost numit la scurt timp, cu sprijinul lui Gheorghe Ştefan, Cosmin Dragoş Mihăilescu, un apropiat al lui Constantinof. Numirea noului director a fost influenţată de Gheorghe Ştefan prin prisma poziţiei politice a acestuia, ca vicepreşedinte al PDL.

Citește și: Facebook a făcut anunțul: Cum îți poți pune steagul țării peste poza de profil

"Conform unei înţelegeri la vârful partidului, Gheorghe Ştefan putea sa-şi desemneze diverşi cunoscuţi în funcţii de conducere din ministere, companii şi societăţi naţionale. (...) Marian Constantinof îl cunoştea pe Gheorghe Ştefan de ceva vreme, ambii fiind implicaţi în susţinerea unor echipe de fotbal. Marian Constantinof cunoştea influenţa pe care Gheorghe Ştefan o avea în CNPR şi a încercat sa se apropie de acesta pentru a influenţa atribuirea preferenţială a unor contracte de către reprezentanţii companiei naţionale amintite", se mai arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, Cosmin Dragoş Mihăilescu a fost numit în funcţie după o întâlnire cu Gheorghe Ştefan, care l-a prezentat ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de la acea vreme.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Un profesor din Oltenia a fost filmat în timp ce făcea sex cu o elevă de 12 ani / FOTO

"De la numirea sa în funcţie în 8.09.2009 (...), preocuparea principală a lui Cosmin Dragoş Mihăilescu a devenit să facă achiziţii cât mai multe, prin cerere de oferte şi la valori mari", mai susţin procurorii.

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată pe 3 martie de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, într-un nou dosar privind fraudarea Poştei Române, prejudiciul în acest caz fiind de peste 2 milioane de lei.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC De ce le plac femeilor bărbații cu barbă

Alături de Gheorghe Ştefan a mai fost trimis în judecată Cosmin Dragoş Mihăilescu - la data faptei director al sucursalei "Fabrica de Timbre" din cadrul CNPR - pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, informează DNA, într-un comunicat transmis.

Conform sursei citate, au mai fost trimişi în judecată în acest caz omul de afaceri Marian Constantinof, pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, Mihai Chebac - la data faptei şef al Direcţiei dezvoltare din cadrul CNPR şi Dorin Laurian Firuti - la data faptei administrator al SC Romkuvert SRL şi SC Romkuvert IND SRL - ambii pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Potrivit anchetatorilor, în iulie - august 2009, Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al unui partid politic, i-a propus lui Marian Constantinof că, în schimbul unor sume de bani, îşi va folosi influenţa pe lângă reprezentanţii CNPR, astfel încât sucursala Fabrica de Timbre să le atribuie unor societăţi comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie.

"Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ştefan urmau să provină tocmai din încasările obţinute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ştefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate", se arată în comunicat.

Citește și: Telekom ar putea pleca din România. Orange şi RCS & RDS negociază preluarea operaţiunilor

Un prim pas pentru atribuirea clientelară a unor contracte către firmele controlate de Marian Constantinof l-ar fi reprezentat numirea, în 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Gheorghe Ştefan, a lui Cosmin Dragoş Mihăilescu la conducerea Fabricii de Timbre. Procurorii susţin că Mihăilescu era la momentul respectiv o persoană apropiată inculpatului Marian Constantinof şi a avut sarcina să controleze şi să manipuleze procedurile de achiziţie publică.

Fabrica de Timbre este o sucursală fără personalitate juridică a CN Poşta Română SA. Aceasta putea achiziţiona doar hârtie care nu era produs finit, pentru executarea comenzilor venite de la Centrala CNPR şi de la terţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.