Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

James Mattis a participat la parada militară care a marcat 100 de ani de la înființarea fostei Ceholslovacii

EPA
proteste cehia

Republica Cehă a marcat duminică împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea fostei Cehoslovacii, fiind organizată cea mai mare paradă militară din istoria sa post-comunistă, relatează Reuters preluată de Agerpres.

Peste 4.000 de militari au participat la paradă, unde au putut fi văzute tancuri şi artilerie defilând pe Evropska, unul dintre principalele bulevarde din Praga care purta cândva numele lui Lenin, fondatorul regimului comunist în Rusia.

Într-un gest unic, trupe din unele ţări membre ale NATO - Marea Britanie, Franţa, Italia şi SUA - s-au alăturat paradei, privită de mulţimi de oameni de pe marginile bulevardului, pe o vreme umedă şi rece. La parada militară a asistat de asemenea ministrul american al apărării, James Mattis.

Înainte de înfiinţarea sa ca stat în ultimele săptămâni ale Primului Război Mondial, Cehoslovacia a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Cehoslovacia a rămas ca ţară până în 1993, când s-a divizat în Republica Cehă şi Slovacia.

La scurt timp după cel de-Al Doilea Război Mondial, ţara a ajuns sub un regim comunist, dictat de către fosta URSS, regim ce a durat patru decenii şi care a luat sfârşit după demonstraţii paşnice în 1989, în cadrul a cea ce s-a numit Revoluţia de Catifea.

De la separarea sa de Slovacia în 1993, Republica Cehă a devenit mai bogată, a aderat la NATO în 1999 şi la Uniunea Europeană în 2004. Armata cehă are în prezent circa 24.000 de militari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.