Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonezii se impun în fața puterilor mondiale: Japonia a obținut de la SUA o excepție privind plafonul la petrolul rusesc (WSJ)

rusia japonia

Japonia a obținut de la Statele Unite o excepție de la plafonul de 7 de dolari pe baril convenit de puterile mondiale pentru petrolul rusesc, relatează The Wall Street Journal (WSJ).

Potrivit publicației, autoritățile japoneze au justificat acest lucru prin faptul că au nevoie de acces la energia rusă. În același timp, WSJ clarifică faptul că importul de gaze naturale rusești în Japonia este "relativ mic" și se ridică la aproximativ o zecime din aprovizionare. Potrivit analiștilor, dependența Japoniei de combustibilul rusesc "a contribuit la ezitarea Tokyo de a sprijini mai pe deplin Ucraina în războiul său cu Rusia".

Din 5 decembrie 2022, a intrat în vigoare plafonul prețurilor petrolului la 60 de dolari pe baril, din 5 februarie - pentru produsele petroliere din Rusia la 100 de dolari și 45 de dolari pe baril (pentru produsele care se tranzacționează la o primă și, respectiv, la reducere la petrol).

Excepția: „Sahalin-2”

Japonia a sprijinit introducerea unui plafon privind prețurile petrolului rusesc în cadrul G7, dar a obținut o excepție pentru livrările din proiectul Sahalin-2. Guvernul țării a numit Sahalin-2 o sursă cheie de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate către Japonia.

După introducerea restricțiilor, cea mai mare parte a resursei rusești a fost redirecționată către China și India. Pe 12 martie, surse Bloomberg au raportat că India a decis să sprijine restricțiile privind prețul petrolului, dar surse Reuters nu au confirmat acest lucru. Ministerul Energiei susține că Rusia a reușit să redirecționeze volumul livrărilor de petrol și produse petroliere care au căzut din cauza embargoului Uniunii Europene și al țărilor G7.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.