Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia, a doua cea mai 'bătrână' țară din lume, a ajuns pe marginea prăpastiei din cauza scăderii natalității

familysearch.org
Japonia

Fumio Kishida, premierul Japoniei, spune că țara sa este pe punctul de a nu mai putea funcționa din cauza scăderii ratei natalității. Kishida a declarat că este vorba de „acum sau niciodată", potrivit BBC, scrie Mediafax.

Se estimează că Japonia, cu o populație de 125 de milioane de locuitori, a avut anul trecut mai puțin de 800.000 de nașteri. Problema este deosebit de gravă în Japonia, deoarece speranța de viață a crescut în ultimele decenii, ceea ce înseamnă că există un număr din ce în ce mai mare de persoane în vârstă și un număr tot mai mic de lucrători care să le susțină.

Din acest motiv, Japonia este "la limita incapacităţii de a putea continua să funcţioneze ca societate", a spus premierul.

Japonia are a doua cea mai mare proporție din lume de persoane în vârstă, aproximativ 28%, după micul stat Monaco, potrivit datelor Băncii Mondiale.

„Japonia se află pe punctul de a afla dacă putem continua să funcționăm ca societate. Concentrarea atenției asupra politicilor privind copiii și creșterea copiilor este o chestiune care nu poate aștepta și nu poate fi amânată", a declarat Kishida în fața parlamentarilor.

El a spus că dorește ca guvernul să își dubleze cheltuielile pentru programele legate de copii. O nouă agenție guvernamentală care să se concentreze pe această problemă va fi înființată în aprilie, a adăugat el.

Guvernele japoneze au mai încercat să promoveze strategii similare, fără succes. În 2020, cercetătorii au estimat că populația Japoniei va scădea de la un vârf de 128 de milioane în 2017 la mai puțin de 53 de milioane până la sfârșitul secolului.

Japonia a continuat să implementeze legi stricte privind imigrația, în pofida unor relaxări, dar unii experți susțin că regulile ar trebui să fie relaxate și mai mult pentru a contribui la combaterea îmbătrânirii societății sale.

Scăderea ratelor natalității este determinată de o serie de factori, inclusiv creșterea costurilor vieții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.