Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia amână lansarea rachetei sale H3 din cauza vremii nefavorabile

global.jaxa.jp
racheta spatiala h3

Agenţia spaţială japoneză a anunţat marţi că a amânat lansarea rachetei sale de nouă generaţie H3, programată pentru această săptămână, din cauza vremii nefavorabile, după două încercări nereuşite anul trecut, informează AFP, potrivit Agerpres.

Primul zbor al noului lansator greu japonez H3, succesorul rachetelor H2-A, era programat pentru joi de la baza spaţială japoneză Tanegashima (sud-vest).

Dar "întrucât se aşteaptă ca vremea în acea zi să se deterioreze, am decis să amânăm lansarea", a anunţat JAXA, agenţia japoneză de explorare aerospaţială, adăugând că o nouă dată va fi anunţată "după ce va fi luată o decizie".

Acest lansator impunător cu o înălţime de 63 de metri şi o greutate de 574 de tone fără încărcătură utilă ar trebui să îi permită Japoniei să efectueze lansări spaţiale comerciale mai frecvente, de aproximativ şase ori pe an, mai sigure şi mai puţin costisitoare, pentru a rivaliza cu lansatoarele străine, cum ar fi racheta Falcon 9 produsă de compania americană SpaceX.

La 20 ianuarie, modulul japonez SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a ajuns pe Lună la 55 de metri de ţinta sa iniţială, un grad foarte ridicat de precizie, ceea ce face din Japonia a cincea ţară care reuşeşte să aterizeze cu succes pe satelitul natural al Pământului după Statele Unite, URSS, China şi India.

Însă, înainte de această aterizare istorică, Japonia cunoscuse o serie de eşecuri în explorarea spaţială, în special cu noul lansator H3.

Anul trecut, în februarie, racheta H3 nu a reuşit să decoleze din cauza unei probleme apărute în etapa de aprindere a propulsoarelor sale.

Apoi, în martie, racheta niponă a reuşit mai întâi să decoleze, dar pornirea motoarelor din a doua sa treaptă nu a funcţionat, obligând JAXA să facă vehiculul spaţial să explodeze în plin zbor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.