Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia: Premierul Yoshihide Suga a salutat la Washington parteneriatul AUKUS

www.gettyimages.com
Yoshihide Suga

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a salutat vineri crearea, săptămâna trecută, a unui parteneriat trilateral între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia în baza căruia vor fi furnizate submarine nucleare Canberrei, informează sâmbătă Reuters, care citează un oficial al guvernului japonez.

La invitaţia preşedintelui american Joe Biden, premierul Yoshihide Suga a participat, la Casa Albă, alături de premierul australian Scott Morrison şi cel indian, Narendra Modi, la primul summit al Dialogului Cvadrilateral de Securitate (Quad), după ce o reuniune virtuală la nivel înalt a avut loc în luna martie.

Întrebat dacă noul parteneriat AUKUS dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite a fost discutat la reuniunea de la Washington, purtătorul de cuvânt al ministerului japonez de externe, Tomoyuki Yoshida, a declarat reporterilor că "prim-ministrul Suga a salutat iniţiativa înfiinţării parteneriatului de securitate încheiat de trei ţări ... care joacă un rol important pentru pacea şi stabilitatea regiunii indo-pacifice", informează Agerpres.

Liderii celor patru ţări reuniţi la Washington au prezentat un front comun şi au evidenţiat necesitatea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise pe fondul preocupărilor comune legate de acţiunile Chinei în această parte a globului.

Întâlnirea, care a durat două ore, va fi urmărită cu atenţie de Beijing, care a criticat grupul, estimând că acesta "este sortit eşecului".

Totodată, prim-ministrul indian Narendra Modi le-a comunicat celor trei interlocutori că ţara sa va permite exportul a opt milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul lunii octombrie, în baza unui acord convenit în luna martie în cadrul Quad, ce vizează furnizarea unui miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru regiunea indo-pacifică.

"Ne aflăm aici împreună, în regiunea indo-pacifică, o regiune care dorim să fie întotdeauna liberă de constrângere, unde drepturile suverane ale tuturor naţiunilor sunt respectate şi unde disputele sunt reglementate paşnic şi în conformitate cu dreptul internaţional', a declarat prim-ministrul australian Scott Morrison la începutul întâlnirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.