Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiuni, sancțiuni, dar banii sunt bani: Japonia a reluat în iulie importurile de petrol din Rusia

TASS
Rusia petrol

Japonia a reluat în iulie importurile de petrol din Rusia, al căror volum în iunie a fost adus la zero, în timp ce deficitul comercial japonez în comerțul bilateral a crescut cu 155%. De asemenea, țara a crescut semnificativ rezervele de petrol din Orientul Mijlociu, arată statisticile Ministerului Finanțelor din țară publicate miercuri.

Volumul importurilor de petrol din Federația Rusă în luna iulie a scăzut cu 65,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, volumul importurilor de gaze naturale lichefiate din Federația Rusă a scăzut cu 26,1% față de anul trecut, iar cărbunele - cu 40,1%.

Importurile totale de petrol din toate țările lumii în Japonia au crescut cu 3,8% în iulie. Nu există statistici exacte pentru fiecare țară în parte, dar livrările din regiunea Orientului Mijlociu au crescut cu 10%. Aceste țări reprezintă aproximativ 95,5% din totalul importurilor de petrol japonez, în timp ce Rusia reprezintă puțin mai mult de 1%.

În luna iulie, a scăzut, de asemenea, volumul importurilor din Federația Rusă de cereale (cu 73,1%) și minereu (84,9%).

În ciuda reducerii volumului fizic al achizițiilor de resurse energetice rusești cu toate articolele (petrol, GNL, cărbune), în termeni valorici, exporturile rusești de combustibili minerali către Japonia au crescut cu 45,1% față de anul trecut, pe fondul creșterii prețurilor mondiale.

Acesta a fost unul dintre motivele creșterii accentuate a deficitului comercial japonez în raport cu Rusia, deoarece această categorie reprezintă aproape 70 % din comerțul bilateral.

Importurile totale ale Japoniei din Rusia în iulie au crescut cu 31%, la 174 miliarde (1,3 miliarde de dolari), iar exporturile din Japonia în Rusia au scăzut cu 49,5%, la 40,7 miliarde de yeni (303 milioane de dolari). Astfel, deficitul comercial japonez s-a ridicat la 133,3 miliarde de yeni (993,9 milioane de dolari), cu 155% mai mult față de luna iulie a anului trecut.

În luna mai, Koichi Hagiuda, pe atunci ministru al economiei, comerțului și industriei, a declarat că Tokyo nu poate abandona imediat și complet rezervele de petrol ale Rusiei, dar va reduce treptat dependența sa de resursele energetice rusești. Petrolul rusesc a reprezentat aproximativ 3% din totalul petrolului pe care Japonia îl importă din străinătate.

Reducerea exporturilor din Japonia în Rusia continuă pe fondul sancțiunilor japoneze impuse din cauza situației din jurul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.