Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia se teme că noile variante ale coronavirusului ar putea declanşa un al patrulea val de epidemie, înaintea JO de la Tokyo

jocuri olimpice

Autorităţile sanitare japoneze sunt îngrijorate că variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 sunt pe cale să dea naştere unui al patrulea val de epidemie, în condiţiile în care au mai rămas doar ceva mai mult de 100 de zile până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, transmite luni Reuters.

Variantele SARS-CoV-2 par mai contagioase şi ar putea fi rezistente la vaccinuri, care încă nu sunt disponibile pe scară largă în Japonia. Cea mai grea situaţie se înregistrează la Osaka, unde numărul de infectări a atins noi recorduri săptămâna trecută,, determinând autorităţile regionale să aplice de luni, pentru 30 de zile, măsuri de lockdown ţintite, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Organizatorii Jocurilor Olimpice vor să prevină o anulare a purtării torţei olimpice

Varianta britanică a coronavirusului a devenit dominantă în regiunea Osaka, propagându-se mai rapid şi umplând paturile din spitale cu cazuri mai grave decât virusul iniţial, a afirmat profesorul Koji Wada, consilier guvernamental în problema pandemiei.

'Valul al patrulea va fi mai mare. Trebuie să începem să discutăm despre cum am putea folosi aceste măsuri ţintite pentru regiunea Tokyo', a arătat Wada.

Japonia a declarat de două ori stare de urgenţă în cea mai mare parte din ţară, cel mai recent imediat după Anul Nou, când a lovit valul al treilea şi cel mai mortal.

Oficialii optează acum pentru măsuri mai ţintite care le permit autorităţilor locale să reducă programul magazinelor şi să aplice amenzi pentru neconformare.

Oraşul Osaka a anulat evenimentele legate de ştafeta olimpică, dar prim-ministrul Yoshihide Suga a insistat că Japonia va organiza Jocurile Olimpice conform calendarului prevăzut.

Duminică, Suga a declarat că măsurile aplicate la Osaka ar putea fi extinse la capitală şi în alte părţi dacă va fi nevoie.

Luni, la Tokyo au fost raportate 249 de cazuri noi de infectare, mult sub vârful de peste 2.500 din ianuarie. La Osaka, sâmbătă au fost anunţate 666 de cazuri.

Amploarea exactă a cazurilor de contaminare cu variantele noi nu este cunoscută, întrucât doar o mică parte dintre cazurile pozitive sunt supuse analizei genomice necesare pentru depistarea acestora.

Un raport de săptămâna trecută al Ministerului Sănătăţii a indicat existenţa a 678 de cazuri de infectare cu variantele britanică, sud-africană şi braziliană, depistate pe teritoriul ţării şi pe aeroporturi, cu cele mai mari focare la Osaka şi în prefectura vecină Hyogo.

Însă o altă tulpină, denumită E484K, ar putea avea o răspândire mai mare. În jur de 70% dintre pacienţii cu COVID-19 testaţi luna trecută într-un spital din Tokyo erau purtători ai acestei mutaţii, care este diferită de variantele britanică şi sud-africană, a transmis duminică televiziunea publică NHK.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.