Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia, ultima țară din G7 care nu permite căsătoriile homosexuale - Instanța a stabilit că interdicția respectă Constituția

lgbt japonia

Tribunalul districtual din Tokyo a decis miercuri că interdicția japoneză privind căsătoriile între persoane de același sex este în conformitate cu Constituția. În același timp, aceasta a precizat că lipsa oricărui sistem legal care să permită cuplurilor de același sex să aibă familii reprezintă o încălcare a drepturilor acestora. Susținătorii LGBT spun că decizia, deși nu este ideală, este promițătoare pentru mișcarea pentru drepturile LGBT, notează time.com.

"Deși frustrantă, aceasta este o veste bună", a declarat pentru TIME Yuri Igarashi, președintele organizației non-profit Rainbow Soup, care susține conștientizarea problemelor LGBT în Japonia. "Văd această hotărâre ca pe un pas înainte spre legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex".

În cazul de miercuri au fost implicate opt persoane care au susținut că interdicția japoneză privind căsătoriile între persoane de același sex contravine Constituției țării și care solicitau daune de aproximativ 7.000 de dolari fiecare. Instanța a respins pretențiile reclamanților. Dar a mai spus că absența unui sistem legal care să permită cuplurilor de același sex să devină membri ai unei familii este "într-o stare de neconstituționalitate" și reprezintă o "amenințare și un obstacol grav" pentru demnitatea umană, potrivit Kyodo News.

Potrivit unui articol al Nikkei, judecătorul a citat părți contradictorii ale articolului 24 din Constituția țării: prima clauză a acestuia susține că mariajul ar trebui să fie între un bărbat și o femeie, în timp ce a doua clauză susține că "chestiunile referitoare la căsătorie și familie" ar trebui să fie adoptate pe baza "demnității individuale și a egalității esențiale a sexelor".

Mișcarea pentru drepturile LGBT din Japonia - singurul membru al Grupului celor șapte națiuni industrializate (G7) care nu recunoaște uniunile între persoane de același sex - a avut recent un succes mixt.

Decizia de la Tokyo este a treia dintr-o serie de hotărâri din ultimii doi ani, fiind așteptate și altele în lunile următoare. Mai mult de o duzină de cupluri de același sex au intentat procese la instanțele districtuale de Ziua Îndrăgostiților în 2019, în încercarea de a avansa egalitatea căsătoriilor în Japonia.

Ambele decizii anterioare au respins, de asemenea, cererile de despăgubire, dar au ajuns la concluzii diferite cu privire la constituționalitatea interdicției. În iunie, o hotărâre a unui tribunal din Osaka a declarat că libertatea căsătoriei din Constituție se referă doar la uniunile bărbat-femeie și că, prin urmare, interdicția țării privind căsătoriile între persoane de același sex este constituțională. Aceasta a urmat unei hotărâri în sens contrar, pronunțată în martie anul trecut de către Tribunalul districtual din Sapporo, care a declarat că definiția japoneză a căsătoriei, care exclude cuplurile de același sex, încalcă garanțiile constituționale de egalitate.

La începutul acestei luni, guvernul metropolitan din Tokyo a început să elibereze certificate de parteneriat pentru cuplurile de același sex, ceea ce permite cuplurilor de același sex care locuiesc, lucrează sau studiază în zona Tokyo să beneficieze de unele drepturi și programe de asistență socială la care sunt eligibile cuplurile de sex opus, cum ar fi posibilitatea de a-și vizita partenerul la spital și de a locui împreună în locuințe publice. Deși implementarea sistemului de parteneriat în Tokyo înseamnă că administrațiile locale din zonele în care locuiește aproximativ 60% din populația țării au drepturi de parteneriat, aceste sisteme nu permit acestor cupluri să beneficieze de aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale căsătorite. Certificatele de parteneriat nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și nu oferă cuplurilor de același sex dreptul la lucruri precum custodia comună a copiilor sau deduceri fiscale pentru soț și soție.

Deși sprijinul pentru drepturile LGBTQ a crescut în ultimii ani, în special în rândul tinerilor japonezi, mulți dintre legislatorii Partidului Liberal Democrat, aflat la putere în această țară, sunt profund conservatori și au respins eforturile recente de a promova egalitatea LGBT. În 2021, guvernul nu a reușit să promulge o lege care să interzică discriminarea împotriva persoanelor LGBT, în ciuda unui impuls din partea activiștilor înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, la care a concurat un număr record de sportivi LGBT.

Alexander Dmitrenko, copreședintele și co-fondatorul Lawyers for LGBT & Allies Network, spune că, deși este dezamăgit de "timiditatea tribunalului din Tokyo de a se pronunța mai mult și fără echivoc în favoarea egalității", el rămâne încrezător în ceea ce privește potențialul de progres viitor. "Partea esențială este că instanța a fost de acord că cuplurile de lesbiene și homosexuali merită egalitate în Japonia", spune el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.