Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Claude Juncker: 'În situaţia în care acordul de retragere nu va fi votat vom avea o a doua reuniune a CE săptămâna viitoare'

Daily Express
Jean-Claude Juncker si Theresa May

Şefii de stat şi de guvern din ţările UE au ajuns la Bruxelles pentru un summit al UE de două zile în care Brexitul se va afla pe primul plan, dar de pe agenda căruia nu vor lipsi relaţia comercială cu China, combaterea schimbărilor climatice şi apărarea viitoarelor alegeri europene de ingerinţe externe, relatează Reuters, potrivit https://www.agerpres.ro/.

"Sunt aici astăzi (joi - n.r.) să discut cu ceilalţi lideri cererea noastră pentru o scurtă amânare a aplicării Articolului 50 până la sfârşitul lui iunie", a declarat May la sosirea la summit.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

"Această întârziere este un motiv de regret personal pentru mine. Dar o extindere scurtă va da parlamentului timpul necesar să facă o alegere finală care să respecte rezultatul referendumului", a adăugat premierul britanic.

Ea a subliniat că este important ca parlamentul să respecte rezultatul referendumului şi ca guvernul să poată finaliza Brexitul pentru care au votat oamenii. "Sper sincer că vom putea avea un Brexit cu acord", a afirmat May.

"Încă depun eforturi pentru a mă asigura că parlamentul poate vota un acord şi noi să putem ieşi într-un mod ordonat. (...) Ceea ce contează este să recunoaştem că Brexitul este decizia poporului britanic. Trebuie să respectăm acest lucru. Ne aflăm la aproape trei ani de la votul original", a pledat Theresa May.

Citește și: Lovitură pentru Opoziție! Sondaj devastator

"A venit timpul ca parlamentul să decidă. O amânare scurtă ne dă oportunitatea de a decide să părăsim Uniunea Europeană respectând rezultatul referendumului. Şi sper sincer că acest lucru se va întâmpla cu un acord negociat", a mai afirmat ea.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus că statele UE respectă votul poporului britanic dar că un lucru trebuie transmis cu claritate: "Putem discuta şi conveni asupra unei amânări dacă este o amânare tehnică în cazul unui vot favorabil (în parlamentul britanic - n.r.). În cazul unui vot negativ, toată lumea va fi ghidată spre un 'no deal', cu siguranţă".

Cancelarul german Angela Merkel a spus că toată lumea înţelege că este vorba despre o evoluţie de "importanţă istorică", aşa că trebuie acţionat cu prudenţă şi să se încerce până în ultima clipă să se obţină un Brexit ordonat.

"O opţiune este ca acordul de ieşire şi clarificările convenite la Strasbourg, despre care cred că sunt foarte bune, să fie votate de o majoritate în parlamentul britanic. Dar trebuie, de asemenea, să ne pregătim pentru posibilitatea ca asta să nu se întâmple şi apoi vom decide ce vom face dacă acesta va fi cazul", a mai spus Merkel.

Ea a reiterat că acordul a fost foarte bine negociat, aşa că marja de manevră este limitată.

Citește și: A fost făcut public! Cine ar fi făcut, de fapt, poza în care Laura Codruța Kovesi ar fi în crama lui Sebastian Ghiță

"Trebuie să ţinem cont atât de interesele noastre, cât şi de cele ale părţii britanice şi de aceea discuţia cu premierul britanic va avea mare importanţă, pentru că ea ne poate spune din perspectiva ei cum vede lucrurile. Iar apoi putem lua propria decizie", a afirmat Merkel.

Şefa guvernul german şi-a reiterat hotărârea pentru găsirea unei soluţii care să fie bună şi pentru Marea Britanie, şi pentru chestiunea irlandeză, "pentru că dacă se ajunge la un Brexit dezordonat vom avea o frontieră în piaţa internă şi asta este ceva ce vrem să evităm".

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că "în situaţia în care acordul de retragere nu va fi votat de Camera Comunelor vom avea o a doua reuniune a Consiliului European săptămâna viitoare".

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a afirmat şi el că este foarte important ca liderii europeni să ştie cu exactitate care este opinia premierul britanic "pentru a decide dacă vom acorda sau nu o prelungire în cele din urmă".

"Lucrul cel mai important este să ştim cu exactitate care este poziţia guvernului britanic (...), respectiv dacă vrea sau nu să participe la alegerile europene. Dacă vrea să participe, atunci în mod logic putem lua în considerare diferite scenarii", a afirmat Sanchez.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat la sosirea la summit că, în opinia sa, liderii UE vor da un vot afirmativ, în principiu, cererii de amânare a Brexitului depusă de Theresa May.

"Este nevoie de timp pentru a implementa acest acord. Sperăm evident că faptul că data-limită aproape a venit - vineri, săptămâna viitoare - va contribui la acest lucru", a afirmat Rutte în faţa jurnaliştilor.

"În primul rând, mingea trebuie să fie în terenul parlamentului britanic. Ei trebuie ca mai întâi să zică 'da'. Dacă parlamentul britanic ar zice 'da' şi totul ar fi parafat, atunci Europa ar înţelege că din punct de vedere tehnic este nevoie de timp pentru a implementa tot ce prevede legea. Dacă parlamentul spune 'nu', trebuie să evaluăm din nou situaţia", a adăugat el.

La rândul său, premierul irlandez Leo Varadkar a spus că situaţia din Londra este "oarecum haotică în prezent".

"Trebuie să le dăm un răgaz britanicilor şi să susţinem cererea lor pentru o prelungire scurtă. (...) Cred că există o deschidere generală, dar nu putem avea o situaţie în care doar amânăm decizii şi termene-limită o dată la câteva luni", a avertizat el.

"Brexitul va presupune unele alegeri foarte dificile pentru Marea Britanie. Nu va fi niciodată totul bine şi nimic rău", a mai afirmat Varadkar.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a spus că se aşteaptă să existe un acord pentru o amânare, "dar nu neapărat până în iunie, ar putea fi mai".

"Va trebui să facem tot ce putem din partea noastră, dar Marea Britanie va trebui să ia decizia finală. Marea Britanie trebuie să decidă. O amânare va fi probabil numai până în mai. Sau o amânare lungă, caz în care Marea Britanie va trebui să organizeze alegeri europene", a adăugat ea.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

"Trebuie să fim pregătiţi pentru tot şi, bineînţeles, sperăm cu toţii să găsim o soluţie", a conchis Grybauskaite.

Premierul leton Arturs Krisjanis Karins a declarat la sosirea la summit că ceea ce îl interesează este ca toţi cei 27 să rămână uniţi.

"Dacă Marea Britanie pleacă, ne-am dori să fie un proces ordonat. A existat un acord de retragere convenit într-o perioadă de doi ani. Nu văd nicio şansă de a-l modifica. Întrebarea este dacă Marea Britanie va accepta acest acord şi va fi o retragere ordonată", a adăugat el.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că, în opinia lui, "este important ca Marea Britanie să nu participe la alegerile europene" şi că "dacă cineva vrea să părăsească UE, nu s-ar înţelege de ce această ţară ar trebui să participe".

De asemenea, el crede că are sens amânarea Brexit-ului pentru a evita o ieşire dezordonată din UE.

"Eu susţin o amânare, dar numai dacă se va răspunde întrebărilor importante. O amânare este mai bună decât un scenariu fără acord", a mai spus Kurz.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus la sosirea la summitul UE că "în prezent există mai multe non-opţiuni decât opţiuni" în privinţa Brexit-ului.

"Uneori am senzaţia că suntem în anticameră, cam ca în 'Aşteptându-l pe Godot'. Dar Godot nu a venit niciodată, aşa că eu sper că în acest caz nu va fi aşa", a glumit Bettel.

"Dacă săptămâna viitoare Marea Britanie nu va reuşi să obţină un acord în Camera Comunelor ne îndreptăm spre o ieşire 'fără acord'. Dacă vor avea un acord în parlament, putem discuta o amânare pe termen lung. Dar atunci trebuie să participe şi la alegerile europene", a adăugat premierul luxemburghez.

"Un rezultat pozitiv este în interesul tuturor, dar timpul trece. Dacă va exista un vot negativ în Camera Comunelor şi propunerea Theresei May nu va fi sprijinită, va trebui să ne întâlnim din nou", a mai spus Bettel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.