Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Claude Juncker: La Bruxelles există 'agenţi'

spion structuri servicii

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a recunoscut joi că la Bruxelles există 'agenţi', referindu-se la informaţiile privind presupusele acţiuni de spionaj desfăşurate împotriva executivului comunitar de serviciile secrete americane cu sprijinul celor germane, transmite agenţia EFE.

'Într-o zi, la o reuniune a Colegiului (comisarilor), am spus că executivul comunitar ar trebui să aibă un serviciu secret, pentru că agenţii sunt aici', a răspuns Juncker unei întrebări primite la o conferinţă de presă. 'Nu ştiu dacă există aici agenţi germani activi, dar nu trebuie să fac comentarii specifice', a închis el subiectul, precizând că investigarea acestor cazuri revine autorităţilor de la Berlin.

Mass-media germană relatează de o săptămână despre operaţiuni de spionaj desfăşurate în Europa de serviciile secrete americane în colaborare cu cele germane. Astfel, ediţia online a săptămânalului Der Spiegel a scris joia trecută că Serviciului Federal de Informaţii german (BND) a spionat companii şi politicieni din Germania şi a furnizat informaţiile obţinute Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA).

La rândul său, cotidianul Bild a relatat vineri că BND a furnizat NSA 'sute de mii de date aparţinând unor companii şi organizaţii din Europa', plus 'rapoarte periodice' cu privire la operaţiunile desfăşurate. Printre companiile spionate s-ar număra inclusiv EADS şi Eurocopter, un obiectiv al acţiunilor de spionaj fiind şi secretele militare franceze. Acelaşi cotidian a scris apoi luni că guvernul de la Berlin a fost informat de contraspionajul german despre existenţa unor astfel de acţiuni încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.

Scandalul a fost amplificat de o informaţie publicată joi de cotidianul Suddeutsche Zeitung şi de posturile NDR şi WDR. Acestea au anunţat - citând surse neprecizate din guvernul de la Berlin şi din cadrul serviciilor secrete germane - că Statele Unite au folosit un centru de interceptări german din Bad Aibling (Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor înalţi funcţionari din Ministerul francez de Externe, Palatul Elysee şi Comisia Europeană, scrie agerpres.ro

La fel cum a procedat şi Juncker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că investigarea acestor chestiuni ţine de competenţa autorităţilor naţionale. 'Am fi puţin dezamăgiţi dacă rolul nostru în lume nu ar stârni interesul altora', a glumit el, adăugând că, în ceea ce priveşte Comisia Europeană, aceasta nu are serviciu secret şi nu spionează pe nimeni.

Întrebat dacă la nivelul Comisiei Europene se vor lua măsuri în faţa ameninţărilor evocate de presa germană, purtătorul de cuvânt a răspuns că 'detalii de acest fel nu se discută la conferinţele de presă', dar a asigurat 'prietenii şi inamicii potenţiali' că executivul comunitar se ocupă de această problemă.

Jean-Claude Juncker a mai declarat joi în faţa presei că ştie 'din propria experienţă' că serviciile de informaţii sunt foarte greu de controlat, făcând aluzie la momentul din anul 2013 când a fost nevoit să demisioneze din funcţia de premier al Luxemburgului în urma unui scandal declanşat de interceptarea unor convorbiri telefonice de către serviciile secrete din ţara sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.