Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Yves Le Drian s-a deplasat la Cernobîl, în marja vizitei sale în Ucraina

cernobil

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian s-a deplasat sâmbătă la locul celui mai grav accident nuclear din istorie, Cernobîl, în marja unei vizite de mai multe zile în Ucraina, informează AFP potrivit Agerpres

.

"Ideea era de a veni personal la faţa locului pentru a constata finalizarea lucrărilor" la sarcofagul în formă de arc construit deasupra reactorului avariat, a declarat ambasadoarea Franţei în Ucraina, Isabelle Dumont.

Sarcofagul, finanţat de comunitatea internaţională şi care ar trebui să asigure securitatea sit-ului pentru următorii 100 de ani, a fost conceput şi realizat de Novarka, co-întreprindere a grupurilor franceze Bouygues şi Vinci.

Le Drian s-a deplasat de asemenea în oraşul-fantomă Pripiat, de lângă centrala nucleară, pentru a constata "rămăşiţele" dezastrului din 1986 şi a evoca proiectul de dezvoltare a centralelor solare la Cernobîl, dintre care prima a fost construită în 2018.

Reactorul numărul 4 din Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După această catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane şi un vast teritoriu, de peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonat. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după această tragedie, însă ultimul a fost închis în anul 2000, marcând sfârşitul oricărei activităţi industriale la Cernobîl.

În timpul vizitei sale, Le Drian a discutat cu noul preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, calificând întrevederea drept "foarte, foarte pozitivă".

Alături de şeful diplomaţiei germane Heiko Mass, Le Drian a presat Rusia "să dea dovadă de voinţă politică şi de responsabilitate, pentru a restabili atmosfera de încredere" în relaţiile cu Kievul şi "să nu acutizeze tensiunile".

Franţa şi Germania sunt mediatoare ale procesului de pace din Ucraina, care se confruntă din 2014 cu separatiştii proruşi din est, într-un conflict care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi.

Zelenski se va deplasa marţi şi miercuri la Bruxelles pentru prima sa vizită în străinătate, înainte de a întreprinde o vizită în Franţa, mai târziu în iunie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.