Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jeb Bush se retrage din cursa pentru Casa Albă

jeb bush

Clipboard01Jeb Bush, concurent pentru nominalizarea drept candidat al Partidului Republican la Președinția SUA, a anunțat că se retrage, în urma rezultatelor dezamăgitoare din alegerile primare din Carolina de Sud. În momentul de față principalii candidați republicani sunt considerați a fi Donald Trump și Ted Cruz.

Jeb Bush este fratele fostului președinte George W Bush și fiul președintelui George Bush senior. El a servit ca guvernator al statului Florida. A fost considerat multă vreme ca fiind „candidatul sistemului” în cadrul Partidului Republican. Pe lângă experienta guvernatorială și relațiile de familie, el a beneficiat și de o finanțare extrem de generoasă din partea sponsorilor.

Însă nici relațiile de familie și nici banii nu l-au ajutat. Asta și pentru că alegătorii republicani par să dorească fețe noi.

În plus, șefii și sponsorii partidului și-au răspândit susținerea și banii între mai mulți candidați, în timp ce republicanii anti-sistem s-au raliat rapid în jurul lui Trump și, într-o măsură mai mică, Cruz.

Nici campania nu l-a ajutat prea mult. Deși Bush este un politician respectat și cei ce l-au cunoscut personal i-au lăudat calitățile umane, el nu a putut să captiveze publicul.

enten-bushobit-1 Evoluția favorabilității nete ("simpatie"-"antipatie") în procente. Sursa: Fivethirtyeight

Zona candidaților republicani  „mainstream”, pro-sistem, s-a redus la Marco Rubio (10 delegați) și moderatul John Kasich, guvernator de Ohio (5 delegați). Dintre aceștia, oficialii partidului au interesul să se cearnă destul de repede un favorit. Este posibil ca Jeb Bush să îl sprijine pe Marco Rubio, cu care a mai lucrat în trecut. Dar o revenire a lui Kasich, deși improbabilă, nu este absolut imposibilă.

Pe zona de revoltă anti-sistem candidează Donald Trump, populist (67 de delegați), și Ted Cruz, conservator radical (11 delegati). Ben Carson, medic neurochirurg, are numai 3 delegați. Ted Cruz, însă, are o problemă de aritmetică electorală. Conform sistemului alegerilor primare americane, fiecare stat trimite un număr de delegați la o convenție care va alege candidatul întregului partid. Unele state, însă, au un sistem în care câștigătorul-ia-totul (toți delegații), iar altele au un sistem în care delegații se împart proporțional. Cruz este cel mai puternic în state cu un sistem proporțional, și, deci, nu va primi „bonusul învingătorului”. De aceea șansele sale de câștig sunt extrem de reduse. Totuși, dacă nu se retrage la timp din cursă, ar putea păstra un număr de delegați suficient de mare încât să complice Convenția.

Citiți și:

Donald Trump: Iubit de alegătorii conservatori, dar nu de popor

Donald Trump: ”Și dacă aș împușca pe cineva, votanții mei tot cu mine ar fi”

Donald Trump și sfârșitul visului american

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.