Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jeff Koons, condamnat în apel în Franţa pentru contrafacerea unei fotografii

www.albelli.de
fotografie, aparat foto

Artistul american Jeff Koons a fost condamnat în apel în Franţa pentru contrafacere, după ce a reprodus în sculptura sa intitulată "Naked", reprezentând doi copii goi, o imagine a fotografului francez Jean-Francois Bauret, informează AFP potrivit Agerpres.

Printr-o decizie anunţată sâmbătă, Curtea de Apel din Paris a confirmat o hotărâre din 2017 care condamna compania Jeff Koons LLC şi muzeul parizian Centre Pompidou, unde opera de artă trebuia să fie expusă, să plătească împreună despăgubiri de 20.000 de euro pentru posesorii drepturilor de autor asupra acelei fotografii, cu titlu de prejudiciu moral şi patrimonial.

Jeff Koons LLC va trebui să plătească suma suplimentară de 4.000 de euro familiei fotografului Bauret, pentru faptul că a reprodus opera litigioasă pe site-ul său. Artistul american, unul dintre cei mai bine cotaţi din lume, nu a fost însă condamnat cu titlu personal.

"Este a treia decizie dată în Franţa împotriva lui Jeff Koons", a subliniat avocatul Jean Aittouares, avocatul familiei Bauret, care a evocat şi "o formă de discreditare pentru demersul artistic" al artistului plastic american.

"Tribunalul a considerat că opera sa nu se încadra în normele libertăţii de exprimare, ci era pur şi simplul rodul unei contrafaceri", a adăugat avocatul.

Lucrarea în cauză, intitulată "Naked" şi realizată în 1988, trebuia să fie expusă în cadrul unei spectaculoase retrospective consacrate lui Jeff Koons de Centrul Pompidou de artă contemporană din Paris, din noiembrie 2014 până în aprilie 2015.

Sculptura nu a mai putut fi expusă în cele din urmă, motivul oferit oficial referindu-se la avarii suferite în timpul transportului. Însă imaginea sa a fost reprodusă pe diverse obiecte conexe expoziţiei şi aflate în vânzare publică, fiind prezentată şi în numeroase reportaje.

Această sculptură în porţelan, cu o înălţime ce depăşeşte cu puţin pragul de un metru, reprezintă doi copii goi: un băieţel care oferă unei fetiţe un buchet de flori, cu câteva elemente de decor kitsch (inimioare roşii, flori colorate...). Un exemplar din seria "Naked" a fost vândut cu 8 milioane de dolari în 2008.

Justiţia franceză a considerat că această sculptură este într-adevăr "o contrafacere", care a preluat "combinaţia de caracteristici ce dezvăluie originalitatea fotografiei 'Enfants', realizată de Jean-Francois Bauret", difuzată în 1975 sub forma unei cărţi poştale şi reprezentând doi copii goi aflaţi într-o poziţie identică.

Jeff Koons, care a fost condamnat în 2018 pentru faptul că a copiat o altă operă - logoul unei mărci franceze feminine de pret-a-porter, Naf-Naf -, a fost condamnat de asemenea pentru plagiat în Statele Unite. El se apără în instanţe vorbind despre "arta însuşirii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.