Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jimmy Carter, cel mai bătrân preşedinte american în viaţă: ce vârstă a împlinit fostul șef de stat - VIDEO

jimmy carter

Fostul preşedinte american şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace Jimmy Carter şi-a sărbătorit duminică cea de-a 99-a aniversare, la câteva luni după ce a început să primească îngrijiri paliative la domiciliu, transmite AFP, citat de Agerpres.

Jimmy Carter este cel mai bătrân preşedinte american în viaţă.

Lideri din întreaga lume, celebrităţi şi cetăţeni americani s-au grăbit să transmită urări fostului lider democrat născut pe 1 octombrie 1924.

"Vă admir pentru că aveţi o integritate, o putere de caracter şi o determinare incredibile", a declarat preşedintele Joe Biden pe reţeaua de socializare X. "Dumnezeu să vă binecuvânteze, la mulţi ani, prietene".

Casa Albă, pe care Jimmy Carter a ocupat-o din 1977 până în 1981, a instalat cu această ocazie în incinta sa un tort gigantic din carton decorat cu 39 de lumânări, în cinstea celui care a fost cel de-al 39-lea preşedinte al Statelor Unite.

În luna februarie, fundaţia sa caritabilă Carter Center a anunţat că acesta a început să primească îngrijiri paliative la locuinţa din Plains, oraşul său natal din statul Georgia.

Ultima apariție în public

Fostul preşedinte a fost văzut la un festival din Plains în week-end-ul de dinainte, alături de soţia sa Rosalynn, care suferă de tulburări neurodegenerative.

Arhitect al acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, pătat de criza ostaticilor americani din Iran în 1979-1980.

În 1982, după ce a părăsit Casa Albă, a fondat Centrul Carter pentru a promova dezvoltarea, sănătatea şi soluţionarea conflictelor în întreaga lume.

El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002, în special pentru "deceniile de eforturi neobosite de a găsi soluţii paşnice la conflictele internaţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.