Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şah vs poker. Bolojan, ispitit a treia oară. Aşii din mânecile rivalilor la şefia PNL

bolojan

Tripleta Alina Gorghiu - Vasile Blaga - Gheorghe Falcă mai are de  așteptat ceva zile pentru  a vedea dacă speranțele lor de a pune din nou mâna pe  conducerea PNL se  vor materializa sau vor  fi nevoiți să ajungă la un compromis cu Ludovic  Orban,  singurul liberal care intrat   oficial în cursa pentru această funcție.  Totul depinde de ce decizie va lua primarul de Oradea, Ilie Bolojan, perceput ca fiind singura speranță a fostului PDL și a unei  părți din vechiul PNL de a reveni la butoane. De decizia lui Bolojan atârnă atât soarta lui Cristian Bușoi, cât și a Ralucăi  Turcan, doi aspiranți la aceeași funcție în partid.

Se complică jocurile în PNL: Întâlnire crucială în Ardeal

Într-o  întâlnire informală  la Cluj, la care au luat  parte foștii co-președinți ai partidului, Vasile Blaga și Alina  Gorghiu, dar și majoritatea  liderilor de filiale din Ardeal și Banat,  președintele  PNL Arad, Gheorghe Falcă a încercat să forțeze mâna lui Bolojan, propunând asistenței ca acesta să  fie candidatul  grupării  fostului PDL la șefia partidului ce va fi pusă la  bătaie la Congresul din 17 iunie, susțin surse participante la întâlnirea de  la Cluj.

Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu  i-au ținut hangul, în speranța că îl  vor  îndupleca pe liderul PNL Bihor și vor smulge de  buzele acestuia cuvântul "Da". Dacă fostul lider de partid  a dat asigurări celor prezenți că nu va candida pentru nici o funcție la Congres, pentru a liniști temerile legate de posibilele ei interese în susținerea lui Bolojan,  Predoiu a acționat  din instinct de autoconservare. Conștient că nu are nici o șansă să mobilizeze în spatele său voturile filialelor  conduse de foștii pedeliști, Predoiu  și-a anunțat intenția de a-și retrage candidatura dacă Bolojan alege să devină candidatul grupării, în speranța că va face parte  din echipa acestuia de prim-vicepreședinți, susțin sursele citate.

În schimb, prezentă la  întâlnire, actualul lider interimar,  Raluca Turcan  nu s-a arătat  atât de dornică să susțină candidatura lui Bolojan. Liderul celei mai performante filiale la ultimele alegeri, Turcan are propriile sale  ambiții și joacă la dublu, cu ambele tabere, pentru a vedea dacă are șanse să obțină sprijin pentru propria sa candidatură, ne-au  dezvăluit  sursele citate.

"Înafară de PNL Sibiu, Turcan  contează pe sprijinul altor  patru filiale şi pe un total de peste 400 de  voturi la  viitorul Congres. Este  motivul pentru care nici nu se grăbeşte să ia o decizie  între Buşoi şi Bolojan. Orice eventuală renunţare a vreunuia din ei la visul de preşedinte PNL  i-ar putea oferi  oportunitatea  de a deveni candidatul, soluţia de avarie pentru tabăra rămasă  fără candidat, de aceea preferă practica unui joc de aşteptare în acest război al nervilor", ne-a explicat un actual prim-vice liberal strategia Ralucăi Turcan.

De cealaltă  parte, Bolojan este  conştient de această stare de lucruri şi nici nu  se simte  ispitit să dea liniştea oferită de scaunul de edil  de mare municipiu pentru  luptele şi jocurile de culise de la Bucureşti.

"Ca  fost secretar general a văzut şi simţit pe pielea lui ce înseamnă politica făcută la Bucureşti şi este  sătul de ea. Ştie că orice angajament  luat de actualii săi susţinători poate  fi  uşor încălcat de aceleaşi persoane  odată ce se  văd cu sacii în căruţă, aşa  cum s-a şi întâmplat după alegerile locale, când liderii codaşi de la Bucureşti  i-au cerut în cor demisia pentru  a nu-şi pierde ei înşişi funcţiile. Deci ştie în ce groapă de şerpi  ar trebui din nou să intre. În plus,  să faci naveta între calitatea de edil de Oradea şi cea de preşedinte de partid la Bucureşti poate  fi o povară mai dificilă decât  pare la prima vedere. Există riscul să nu le faci bine pe niciuna, iar dacă e ceva pe care Bolojan nu este  dispus să rişte, ei bine, acela este  mandatul şi imaginea sa de primar care ar putea avea de suferit", susţin sursele citate.

Tocmai din această cauză, Bolojan caută mai întâi să-şi securizeze scaunul de  lider al PNL Bihor, pentru  care va  concura din nou la conferinţa judeţeană a organizaţiei  de săptămâna viitoare. Cu un nou mandat de lider de filială în spate, Bolojan poate avea legitimitatea dorită ulterior, în orice decizie va lua.

Iar decizia s-ar putea să nu fie deloc pe placul lui Blaga şi al liderilor ardeleni şi i-ar putea pune în faţa faptului împlinit. Potrivit surselor citate, Bolojan  a avut deja contacte şi discuţii cu Ludovic Orban, pentru o eventuală susţinere a candidaturii acestuia, fiind posibil ca după încheierea ciclului de alegeri interne la nivelul filialelor,  după 2 mai,  liderul PNL Bihor să-şi manifeste  deschis susţinerea pentru candidatura lui Orban, susţin sursele citate.

Deocamdată,  Orban  este  sprijinit deschis doar de câteva filiale. "Se  bazează pe  cei de la Deva, Hava şi Roman, dar şi pe  Tinel Gheorghe, şeful PNL Ialomiţa. Mai are susţinere parţială prin PNL Călăraşi, Cluj, acolo unde e bunul lui prieten, Daniel Buda, la Prahova, prin Iulian Dumitrescu şi Gigi Ionescu, şi la PNL Galaţi, unde Victor Paul Dobre îl susţine din umbră. Plus e popular printre liberalii de rând, dar să nu ne îmbătăm cu apă chioară. Semnalul va  fi dat de liderii de filiale noi aleşi. În pixul lor  stă cine merg ca delegaţi la Congres şi cum vor  vota",  ne-au mai spus  sursele citate.

Ori un semnal dat de Bolojan în direcţia lui Orban ar fi citit şi urmat  şi de ceilalţi lideri ardeleni care nu mai au altă opţiune pentru a-şi păstra intacte visele rămânerii la masa decidenţilor din partid.  După eşecul exprimentului numit  Alina Gorghiu, Raluca Turcan nu este percepută ca potenţial candidat de către reprezentanţii  acestei grupări, în timp ce un alt posibil candidat, Cristian Buşoi, este perceput ca răul cel mai mare, exponentul vechilor liberali precum Mihai Voicu,  Gigel Ştirbu, Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, care nu au făcut niciun secret din intenţia lor de a obţine majoritatea în viitoarea structură de conducere a partidului, prin eliminarea celeilalte  grupări din joc.

Pentru cei din tabăra lui Blaga, convertiţi de doi ani la liberalism, un eventual tandem Bolojan- Orban este perceput  şi ca o garanţie că acest lucru nu se  va întâmpla.  Mai mult,  liderii ardeleni speră că fie candidatura lui Bolojan, fie  susţinerrea lor pentru Orban  să-l descurajeze pe Cristian Buşoi să-şi mai depună candidatura.

"Ca lider al PNL Bucureşti, Buşoi poate conta dintr-un foc pe potenţialul voturilor  a peste 650 de delegaţi, cât  vor  avea cele şase filiale de sector împreună. Alte 17 filiale judeţene, conduse de vechi liberali, s-ar afla în spatele lui. Cel puţin aşa  susţin partizanii săi. dar dacă ardelenii şi bănăţenii intră în luptă în jurul lui Bolojan sau chiar în jurul lui Orban, o parte  din  susţinătorii lui  Buşoi vor schimba tabăra. Iar el este  pe deplin coştient de asta, de asta ezită. În plus, şantajul la care îl supune Turcan a complicat ecuaţia", ne-au explicat  sursele citate.

Deocamdată, jocul de şah din PNL se află încă în faza  indecisă.  Principalii actori şi-au pus în rezervă mutările cele mai bune, practicând  un joc de tatonare cu intenţii şi oferte. Totul va exploda  după 3 mai, când, în numai două săptămâni se va clarifica cine şi-a făcut cel mai bine  calculele pentru atingerea principaului obiectiv - şefia PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.