Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul cu focul în Ucraina

Deschide.md

Chiar dacă în România se vorbește mai puțin, situația din Ucraina continuă să fie pe muchie de cuțit. Lupta nu se poartă doar în zonele separatiste ci, conform doctrinei războiului hibrid, oriunde invadatorul (Rusia) găsește o portiță. Săptămâna trecută a fost cât pe ce ca două școli românești să cadă pradă acestui război. Preluăm mai jos un articol al lui Alexandru Vakulovski de pe Deschide.md.


Războiul din Ucraina continuă, chiar dacă atenția lumii este îndreptată acum în alte părți. Dacă urmărești știrile din țara vecină, poți vedea cum zilnic sunt răniți și omorâți oamenii în regiunile separatiste. Numărul celor morți nu se știe, se aproximează că ar fi în jur de 10 000, dar mulți spun că de fapt numărul ar fi cu mult mai mare.

Deja e un „număr”, ceea ce e foarte grav. Pe 25 februarie, mercenarii ruşi au atacat de 5 ori armata ucraineană, iar pe 27 au deschis focul nu doar asupra militarilor ucraineni, ci şi asupra populaţiei civile, cu arme interzise de acordul de la Minsk. Acum se ştie că e rănit un militar ucrainean, dar din cauză că atacurile au avut loc noaptea, încă nu se ştie dacă sunt ucişi civili. Astea sunt ştirile zilnice pe portalurile informaţionale din Ucraina.

„Omuleţii verzi” ai Rusiei ştiu să lucreze însă pe mai multe fronturi, nu doar să arunce coctailuri Molotov sau să folosească arme sofisticate cu care să doboare avioane sau să şteargă de pe hartă localităţi. Încă nu s-a terminat scandalul legat de hackerii ruşi care au influenţat alegerile în SUA. De altfel, unde sunt alegeri, apar şi ştiri cu implicarea hackerilor care par conduşi de FSB, efectele muncii lor fiind culese mult după atacuri.

Pe lângă militari „tradiţionali” şi hackeri, Rusia a pus la bătaie şi o altă categorie de mercenari: sunt ceea ce numeam noi „partizani”, referindu-ne la al doilea război mondial.

Ucraina are acum un punct sensibil: minorităţile etnice. Încercând să controleze minoritatea rusă, oficialii ucraineni fac multe gafe, lovind în toate minorităţile. Aşa a apărut şi controversata lege a educaţiei, care îngrădeşte drepturile la învăţământ în limba maternă pentru minorităţi. Deşi încă se duc negocieri cu reprezentanţii minorităţilor, această lege a adus mult PR negativ Ucrainei. Şi aici apar „partizanii”.

La sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat că Serviciul de Securitate al Ucrainei a reuşit să împiedice incendierea a două şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi. Oameni plătiţi de serviciile speciale ruseşti ar fi trebuit „să se joace cu focul” în şcolile româneşti. Din fericire planul a eşuat, iar protagoniştii au fost prinşi. Dar minoritatea maghiară din Ucraina n-a fost atât de norocoasă. Ieri sediul organizaţiei maghiarilor din Transcarpatia a fost incendiat a doua oară în acest an. Ucrainenii spun că focul a fost pus de cetăţeni străini ghidaţi de seviciile secrete ruseşti.

De ce serviciile secrete ruseşti incediază posibilii aliaţi din Ucraina? Pentru că ăsta e adevărul: minoritarii sunt în aceeaşi oală cu ruşii, fie că vor asta sau nu. Concluzia e simplă: vina să fie dată pe ucraineni, iar în continuare minoritarii să-i susţină pe „omuleţii verzi” ai Rusiei. Pentru mercenarii Rusiei Donbasul e prea mic acum. Ei vor oameni noi, sânge nou. Divide et impera, e o vorbă veche, dar pe care separatiştii o cunosc bine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.