Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul pentru Pacific: China se ridică, SUA pierd teren

Salon
china, sua, n korea

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză a politologului Valentin Naumescu pe tema apropierii între cele două Corei rivale, dar și a implicațiilor sale asupra jocurilor de putere din Asia dintre China și SUA.

Contributors.ro:

Jocul în Asia și în Pacificul de Vest se schimbă încet dar sigur. China se ridică, Statele Unite pierd teren. Peninsula Coreeană, ingredient esențial al Războiului Rece în Asia, aflată într-o poziție geopolitică „imposibilă” pentru toate Marile Puteri ale lumii (China, Japonia, Rusia, SUA), incomodând pe toată lumea și servind în același timp tuturor drept pârghie de acțiune în regiune, prin dualismul ei strategic şi ideologic venit din epoca balanței de putere, pare să se îndrepte acum spre o neașteptată și încă destul de puțin credibilă schimbare de partitură. Cine pierde, cine câștigă de aici?
Primul răspuns este: evoluţiile recente sunt în beneficiul strategic al Chinei, care pare că a găsit soluţia la criza Peninsulei Coreene, care o incomoda vizibil în politica externă şi în exprimarea obiectivului grandios de definire ca „mare putere susţinătoare a globalizării, cooperării şi păcii”. Devenise evident pentru toată lumea că Beijingul nu mai ştia ce să facă cu agresivul ei aliat din nordul peninsulei, care sfida rezoluţiile ONU şi ameninţa pe toată lumea, introducând implicit America în politica Asiei, un aliat de care avea totuşi şi nevoie pentru a nu lăsa întreaga Coree să intre în siajul american dar pe care nu îl mai putea apăra, nici oficial, nici neoficial, de oprobriul public internaţional.
Acum, prin pretinsul dezgheţ al relaţiilor din Peninsula Coreeană şi aducerea Nordului la masa discuţiilor cu Sudul (nu cu SUA, cum se credea la un moment dat), China vizează obţinerea unei cvadruple victorii.
În primul rând, încearcă să transforme imaginea dictaturii lui Kim în profilul unei puteri regionale cu care se poate discuta, pe baza asumării unor principii raţionale (?), fiind astfel scutită de respectarea strictă a sancţiunilor economice internaţionale privind schimburile comerciale cu Coreea de Nord.
În al doilea rând, încearcă să facă inutil rolul Americii în regiune. Discuţiile Nord-Sud, dacă vor avea loc într-adevăr, vor pune serios sub semnul întrebării operaţiunile americane de transfer de armament în zonă şi întărirea prezenţei navale şi aeriene a Statelor Unite în peninsulă şi împrejurul ei.
În al treilea rând, dacă aşa stau lucrurile, vom vedea şi o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale ale Chinei cu Coreea de Sud.

Ziarul Financiar:

Hotărârea istorică a unei instanţe de judecată germane că oraşele pot fi obligate să interzică circulaţia maşinilor diesel poluante va avea consecinţe în afara Germaniei, inclusiv în Europa de Est.
În primul rând va fi puterea exemplului. Apoi, pentru că eventualele interdicţii vor eroda cererea şi aşa slabă pentru maşini diesel rulate pe piaţa germană, acestea vor deveni mai ieftine şi mai atractive pentru cumpărătorii deja tradiţionali din Europa de Est.
În Ungaria există deja avertismente că această ţară riscă să devină cimitirul de maşini al Europei. Anul trecut, Ungaria a importat aproape 37.000 de maşini rulate mai vechi de 15 ani. Cele mai multe sunt maşini nemţeşti. Avertismente similare vin şi din Bucureşti.
Apoi, vor fi probabil perturbate planurile de producţie de motoare diesel germane în Europa de Est. Când cererea de maşini rulate creşte, scade cea de automobile noi. O parte importantă din motoarele produse de Audi la fabrica sa din Ungaria, de la Gyor, sunt diesel. De asemenea, Mercedes intenţionează ca la fabrica pe care şi-o construieşte în oraşul polonez Jawor să producă şi motoare diesel.
Pentru unii, hotărârea celei mai înalte instanţe administrative din Leipzig că este lagal ca oraşele să interzică motoarele diesel înseamnă moartea lentă a motoarelor pe motorină. Decizia va avea consecinţe profunde pentru milioane de şoferi şi mii de afaceri din Germania şi pentru întreaga industrie auto germană, esenţială pentru cea mai mare economie a Europei, scrie Deutsche Welle.
Producătorii auto germani au trecut deja în defensivă. O treime din cele peste 45 de milioane de maşini care circulă în Germania au motoare diesel. Producătorii au un as în mânecă: industria lor aduce 500 de miliarde de euro economiei germane anual şi asigură direct sau indirect un milion de locuri de muncă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Rusia nu respectă angajamentele sale de distrugere a stocurilor de arme chimice în Siria şi nu face nimic pentru a împiedica regimul sirian să le utilizeze, declară Robert Wood - ambasadorul american prezent la conferinţa privind dezarmarea ce are loc la Geneva.
Rusia este de partea greşită în această poveste a utilizării armelor chimice în Siria, este de părere responsabilul american.
Acuzaţii au fost formulate şi la adresa Coreei de Nord: Phenian-ul a înzestrat Siria cu arme chimice, sunt de părere şi experţi ONU.
Potrivit a opt experţi ONU, Coreea de Nord a reuşit, timp de cinci ani, să ocolească embargoul asupra armelor şi să scape supravegherii serviciilor de informaţii occidentale. Între 2012 şi 2017, 40 de încărcături de contrabandă ar fi scăpat supravegherii serviciilor americane şi aliaţilor săi. Cel mai grav, în ele se regăseau componente ale unor rachete balistice şi pentru confecţionarea de arme chimice.
Dezvăluirile vin într-un moment în care cancelariile occidentale acuză Damascul că a folosit bombe cu clor în atacurile derulate în ultima săptămână în fieful rebel din Ghouta orientală. De altfel, tehnicieni nord-coreeni au fost reperaţi în Siria. Datele apar într-un document confidenţial publicat de Le Figaro.
La conferinţa privind dezarmarea, de la Geneva, ambasadorul american Robert Wood a acuzat Rusia că nu face nimic pentru a împiedica regimul aliat, a lui Bachar al Assad, să utilizeze arme chimice.
Rusia, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, a calificat afirmaţiile absurde: "Washington şi aliaţii săi fac declaraţii fără nicio bază în prinţa utilizării armelor chimice de către Siria şi le folosesc într-o campanie politică antisiriană", a răspuns şeful diplomaţiei ruse. (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a înaintat, la finalul anului 2017, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, respectiv Direcției Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională, o solicitare de actualizare a nomenclatorului Clasificarea ocupațiilor din România (COR) pentru introducerea unei noi ocupații, și anume „expert în dezvoltare durabilă”. Cererea a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii, a anunțat miercuri Executivul.
Ocupația „expert în dezvoltare durabilă” va avea codul 242232 și va fi introdusă în cadrul Grupei de bază 2422 – Specialiști în domeniul politicilor administrative.
Acest cod va putea fi folosit cu titlu provizoriu până la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al președintelui Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea Clasificării ocupațiilor din România, care va statua această ocupație profesională.
Guvernul menționează că, în domeniul dezvoltării durabile există nevoia aplicării unui cadru strategic, legislativ și instituțional coerent și formarea unor nuclee ale dezvoltării durabile în instituțiile publice cheie din România, iar pentru acest lucru este nevoie de oameni bine pregătiți în acest domeniu. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.