Liberalii au început să facă opoziție mai degrabă în propriul partid, decât în viitorul parlament. Pe fondul vidului de putere lăsat de demisia Alinei Gorghiu și de neutralizarea lui Vasile Blaga de către anchetatorii DNA, vechii liberali au trecut la ofensivă și încearcă să rămână la butoate până și, mai ales, după viitorul Congres. De cealaltă parte, foștii democrat-liberali strâng rândurile și încearcă să profite de divizarea ce macină cealaltă tabară după eșecul usturător de la parlamentare, pentru a veni cu propriul candidat la șefia partidului.
PNL trece printr-un vid de putere, după ce președintele Alina Gorghiu și-a depus mandatul. Majoritatea liderilor nu au vrut să-și asume repunerea partidului pe șine, tocmai pentru a face jocul fostei conduiceri. Raluca Turcan s-a cerut interimară, conform scenariului de lucru elaborat de Gorghiu și Blaga în încercarea lor de a controla daunele interne după rezultatul jalnic de la parlamentare.
Deocamdată, în acest joc al nervilor, vechii liberalii au înregistrat o victorie de etapă. Au dejucat jocul Alinei Gorghiu și al lui Vasile Blaga, care prin impunerea Ralucăi Turcan ca lider interimar și al Florin Roman ca secretar general pâna la viitorul Congres, sperau să pregătească cărțile pentru o revenire la cârma partidului printr-o eventuală candidatură a Alinei Gorghiu, susținută de op mare parte din foștii democrat liberrali, dar și de vechi libeali precum timișeanul Nicolae Robu. Nici ultima tentativă făcută de aceeastă grupare, de a-l propune prin vocea lui Cristian Bușoi pe Teodor Atanasiu ca secretar general, nu a avut succes. nimeni nu a uitat că Alina Gorghiu și-a datorat urcarea în scaunul de președinte lui Atanasiu și Cotroceniului, așa că vechii liberali au bănuit că această propunere servește tot foștilor lideri demisionari.
În contrapartidă, vechii liberali în frunte cu Răducu Filipescu, asistați de unii democrat-liberali, precum Anca Boagiu, o mai veche adversară a fostei conduceri de partid, i-au reproșat lui Atanasiu poziția codașă înregistrată de PNL Buzău la alegeri și au reușit să netezească terenul pentru ca un alt fost secretar general, Marian Petrache, liderul PNL Ilfov, să obțină ieri votul BPN pentru revenirea în această funcție ca interimar. De altfel, confruntată cu această situație, Gorghiu a fost singurul exponent al vechilor liberali care s-a abținut de la vot.
Prin Petrache instalat de facto la cârma partidului, vechii liberali au prevenit și planul fostei conduceri de a demite o bună parte din liderii de filiale, în baza rezultatelor de la alegerile parlamentare, pentru a face alegeri interne pe repede înainte și a fixa Congresul în a doua jumătate a lunii ianuarie. În planul inițial, unii din liderii de filiale apropiați lui Blaga și Gorghiu trebuia să dea semnalul acestui val demisii, să-și aroge eșecul și să ceară alegeri interne de jos în sus și un Congres organizat cât mai rapid. Nicvolae Robu s-a achitat deja de această sarcină, dar acum, în lumina noilor evoluții politice interne, nu mai are nici el vreun gând de demisie.
"Nu va fi nici o demisie, nu va fi nici o demitere. Nu suntem noi vinovați pentru strategia și candidații impuși de la centru. Noi am făcut campania în jurul unui mesaj necredibil, în jurul unor așa ziși eligibili necunoscuți propriului nostru electorat, în jurul unui premier asumat , dar care nu ne-a asumat. De la alegerile prezidențiale încoace am pierdut mai mult de un milion de voturi din cauza felului în care a fost condus partidul. E timpul pentru reconstrucție, nu pentru tăieri de capete și răzbunări", susțin surse din zona vechilor liberali.
În schimb pentru șefia partidului se anunță o luptă dură între vechii liberali și oamenii lui Vasile Blaga. Dacă la prima strigare s-au aliniat Răducu Filipescu și Cătălin Predoiu, candidaturile grele vor veni mai târziu, după ce fiecare tabară va duce negocieri cu fiecare lider de filială și cu membrii de partid care vor avea influență printre viitorii delegați ai Congresului.
Potrivit surselor citate, foștii democrat-liberali au două opțiuni, în funcție de cât sprijin vor reuși să adune pentru viitorul candidat: o susținere a candidaturii Alinei Gorghiu, care pe lângă voturile acestei tabere ar putea atrage și voturile unora dintre vechii liberali sau, în cazul în carea acesta nu va mai dori să revină la cîrma partidului, un lider cu influență. Însă Predoiu nu este luat în serios pentru această variantă de acțiune, Ilie Bolojan preferă retragerea la Oradea, după ce și-a anatogonizat prin stilul milităros și conflictual, până și pe foștii democrat-liberali, Mircea Hava, primarul de Alba nu vrea nici în ruptul capului să intre în acest clenci, așa că opțiunile sunt puține. Din postura de șefă a celei mai performante filiale, Raluca Turcan are gânduri de candidatură, dar nu și priză la activul partidului și mai ales în rândurile liderilor de filiale, care nu privesc cu ochi buni, schimbarea unei femei cu o alta la cârma partidului. În unele cercuri, liberalii apropriați fostei conduceri susțin că prim-vicepreședintele Adrian Săftoiu este omul pe care Blaga și alși colaboratori doresc să o susțină pentru a candida la șefia PNL.
Foștii democrat-liberali sunt însă și ei divizați. Gheorghe Falcă s-a făcut de râs prin campania coordonată la nivel național, dar prin rezultatul obținut de filiala pe care o conduce, PNL Arad, nu a renunțat la planurile sale de candidatură la șefia partidului. Nici liderul PNL Cluj,Alin Tișe, o altă organizație aflată în top 10 acum, nu se grăbește cu susținerea și este pregătit să negocieze sprijinul său pentru cei dornici de candidatură, mai suțin sursele citate.
În schimb, vechii liberali mizează pe o adevărată lovitură de imagine la viitorul Congres, menită să închidă gura tutuor eventualilor contestatari. Actualul prim-vicepreședinte Dan Motreanu se bucură de o credibilitate și o imagine bună în interiorul partidului, inclusiv în tabăra democrat-liberală. Trimis în judecată de către procurorii DNA, Motreanu așteaptă în perioada următoare o decizie de achitare în acest dosar. Posibila sa absolvire de orice acuzații de corupție, l-ar transforma în eligibilul perfect pentru șefia acestui partid, ne-au explicat sursele citate.
Mai mult, tabăra vechilor liberali îl vrea candidat imediat după o eventuală decizie favorabilă în primă instanță, dar dacă justiția va tergiversa acest dosar, Petrache și ceilalți lideri de filiale sunt dispuși să facă orice pentru a-i acorda cât mai mult răgaz lui Motreanu ca să-și clarifice situația. Inclusiv prin mutarea în vară a Congresului preconizat a avea loc în luna martie a noului an, ne-au mai dezvăluit sursele citate, planul general de acțiune.
Deocamdată, din zona vechiului PNL și-a anunțat intenția de candidatură numai Ludovic Orban. Deputatul liberal este considerat însă un outsider de cei care vor să facă jocurile în stilul vechilor cooperative, fără șanse la Congres pentru funcția numărul unu în partid, deși acesta se bucură de popularitate și notorietate în rândurile membrilor de partid, iar opiniile și pozițiile sale publice, de cele mai multe ori critice, au ecou în interiorul PNL.