DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Jocuri de culise înainte de Congres. Asalt la șefia PNL.Asul din mâneca vechilor liberali

pnl congres

Liberalii au început  să facă opoziție mai degrabă în propriul partid, decât în viitorul parlament. Pe  fondul   vidului de putere  lăsat de demisia  Alinei Gorghiu și de  neutralizarea lui Vasile Blaga de către anchetatorii DNA, vechii liberali au trecut la ofensivă și încearcă să rămână la butoate  până și, mai ales, după viitorul Congres. De cealaltă parte, foștii democrat-liberali strâng  rândurile și  încearcă să profite de divizarea ce macină cealaltă tabară după eșecul usturător de la parlamentare,  pentru a veni cu propriul candidat la șefia partidului.

PNL trece printr-un vid de putere, după ce președintele Alina Gorghiu și-a depus mandatul. Majoritatea liderilor nu au vrut să-și asume repunerea partidului pe șine, tocmai pentru a  face  jocul fostei conduiceri. Raluca Turcan s-a cerut interimară, conform scenariului de lucru elaborat de Gorghiu și Blaga în încercarea  lor de a  controla daunele  interne după rezultatul jalnic de la parlamentare.

Deocamdată, în acest  joc al nervilor,  vechii liberalii au  înregistrat  o victorie de etapă.  Au dejucat  jocul Alinei Gorghiu și al lui Vasile Blaga, care prin impunerea Ralucăi Turcan  ca  lider interimar  și al  Florin Roman ca  secretar  general pâna la viitorul Congres, sperau  să pregătească cărțile  pentru  o revenire  la cârma partidului printr-o eventuală candidatură  a Alinei Gorghiu, susținută de op mare parte  din    foștii democrat liberrali, dar și de vechi libeali precum timișeanul  Nicolae Robu. Nici ultima tentativă făcută de  aceeastă grupare, de a-l propune prin vocea  lui Cristian Bușoi pe Teodor Atanasiu ca secretar general, nu a avut succes.  nimeni nu a uitat că Alina Gorghiu  și-a datorat urcarea în  scaunul de președinte lui Atanasiu și Cotroceniului, așa că  vechii liberali  au bănuit că  această propunere  servește tot  foștilor lideri demisionari.

În contrapartidă, vechii liberali în frunte  cu  Răducu Filipescu, asistați de unii democrat-liberali, precum Anca Boagiu, o mai veche  adversară a fostei conduceri de partid,  i-au reproșat lui Atanasiu  poziția  codașă  înregistrată de PNL Buzău la alegeri și au reușit să netezească terenul  pentru  ca   un alt fost secretar general, Marian Petrache, liderul PNL Ilfov,  să obțină  ieri votul BPN pentru revenirea în această funcție ca interimar.   De altfel, confruntată cu această situație, Gorghiu a fost  singurul exponent al vechilor liberali care s-a abținut de la vot.

Prin Petrache instalat de facto la cârma partidului, vechii liberali  au prevenit și planul  fostei conduceri de a demite o bună parte  din liderii de filiale, în baza rezultatelor de la  alegerile parlamentare,  pentru a face  alegeri   interne pe repede înainte și a fixa  Congresul în a doua  jumătate a lunii ianuarie. În planul inițial,  unii din  liderii de filiale apropiați lui Blaga  și Gorghiu trebuia să dea semnalul  acestui val demisii, să-și aroge eșecul și să ceară alegeri interne de jos în sus și un Congres organizat cât mai rapid. Nicvolae Robu  s-a achitat deja de această sarcină, dar  acum, în lumina noilor evoluții politice  interne, nu mai are nici el  vreun gând de demisie.

"Nu va  fi nici o demisie, nu va fi nici o demitere. Nu suntem noi vinovați pentru strategia și candidații impuși de la centru. Noi am făcut campania în jurul unui  mesaj necredibil, în  jurul unor așa ziși eligibili necunoscuți propriului nostru electorat, în jurul unui premier asumat , dar care nu ne-a asumat. De la alegerile prezidențiale  încoace am pierdut mai mult de un milion  de voturi din cauza felului  în care a  fost  condus  partidul. E timpul pentru  reconstrucție, nu pentru tăieri de capete și răzbunări", susțin surse din zona vechilor liberali.

În schimb pentru șefia partidului se anunță o luptă dură între vechii liberali și  oamenii lui Vasile Blaga.  Dacă la prima strigare s-au aliniat Răducu Filipescu și Cătălin Predoiu, candidaturile grele  vor veni mai târziu, după ce  fiecare tabară va duce  negocieri cu fiecare lider de filială  și cu  membrii de partid care  vor  avea influență printre viitorii delegați ai Congresului.

Potrivit surselor citate, foștii democrat-liberali au două opțiuni, în funcție de  cât sprijin  vor  reuși să adune pentru viitorul candidat:  o susținere  a candidaturii Alinei Gorghiu,  care pe lângă  voturile  acestei tabere ar putea atrage  și voturile  unora  dintre vechii liberali sau, în cazul în carea acesta nu va mai dori să revină la  cîrma partidului, un lider cu influență. Însă Predoiu nu este luat în serios pentru această variantă de acțiune,  Ilie Bolojan  preferă retragerea la Oradea, după ce  și-a anatogonizat prin stilul milităros și conflictual, până și pe foștii democrat-liberali, Mircea Hava, primarul de Alba nu vrea nici în  ruptul capului să intre în acest clenci, așa că opțiunile sunt puține.   Din postura  de șefă a celei mai performante filiale,  Raluca Turcan are gânduri de candidatură, dar nu și priză la activul partidului și mai ales în rândurile liderilor de filiale, care nu privesc  cu ochi buni, schimbarea unei femei cu o alta la cârma partidului.  În unele cercuri,  liberalii apropriați fostei conduceri susțin că  prim-vicepreședintele  Adrian Săftoiu  este omul pe care Blaga  și alși colaboratori doresc să o susțină pentru a candida la șefia PNL.

Foștii democrat-liberali sunt însă și ei divizați.  Gheorghe Falcă s-a făcut  de râs prin campania coordonată la nivel național, dar prin rezultatul obținut de filiala pe care o conduce, PNL Arad, nu a renunțat la planurile sale de candidatură la șefia partidului. Nici liderul PNL Cluj,Alin Tișe,  o altă organizație aflată în top 10 acum, nu se grăbește  cu susținerea și este pregătit să  negocieze sprijinul său pentru cei dornici de candidatură, mai suțin sursele citate.

În schimb, vechii liberali mizează pe o adevărată lovitură de imagine la viitorul Congres, menită să închidă gura tutuor eventualilor contestatari.  Actualul prim-vicepreședinte  Dan Motreanu  se bucură de o  credibilitate și o  imagine bună în interiorul partidului, inclusiv   în tabăra  democrat-liberală.  Trimis în judecată de către procurorii DNA, Motreanu așteaptă în perioada  următoare o decizie de achitare în  acest dosar. Posibila sa absolvire de orice  acuzații de corupție, l-ar transforma  în eligibilul perfect pentru șefia acestui partid,  ne-au  explicat sursele citate.

Mai mult,  tabăra  vechilor liberali   îl vrea candidat imediat după o  eventuală decizie favorabilă în primă instanță, dar dacă  justiția  va tergiversa acest dosar, Petrache și ceilalți lideri de filiale sunt  dispuși să facă  orice pentru a-i acorda   cât mai mult  răgaz lui Motreanu ca  să-și clarifice  situația. Inclusiv  prin mutarea  în vară a Congresului preconizat a  avea  loc în luna martie a noului an, ne-au mai dezvăluit sursele citate,  planul general de acțiune.

Deocamdată, din zona vechiului PNL  și-a anunțat intenția de candidatură numai  Ludovic Orban. Deputatul liberal este  considerat însă un outsider de cei care  vor să facă jocurile în stilul vechilor cooperative,  fără șanse la  Congres pentru funcția numărul unu în partid, deși acesta  se bucură de popularitate și notorietate în rândurile membrilor de partid, iar opiniile și pozițiile sale publice, de cele mai multe  ori critice, au ecou în interiorul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.