Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri de culise la PSD Satu Mare: rolul lui Radu Cristescu

Radu Pop
PSD
PSD sigla

Florin Răchitan publică o analiză despre jocurile de putere din PSD Satu Mare. Asta pentru că se vorbește despre o alianță a românilor din județ pentru a „prelua” funcțiile cheie din diverse instituții. Redăm mai jos analiza lui Florin Răchitan în satumareonline.ro:

„Așa cum am anticipat, anunțul privind candidatura deputatului Radu Cristescu pentru președinția Organizației Județene a PSD Satu Mare a agitat apele stătute ale politicii locale, provocând valuri de furtună mai ales în tabăra social-democraților cărora le-a mers foarte bine până nu demult pe baza ”legăturilor de afaceri” cu grofii de la conducerea municipiului și județului.

Nu era greu de ghicit că tabăra respectivă va căuta o marionetă, pe care s-o ”împingă în față”, așa cum s-a mai întâmplat în istoria recentă, cu misiunea de a fi contracandidat al singurului deputat cu care a mai rămas PSD în județul Satu Mare după anii de strategie politică foarte ”eficientă” gândită de reprezentanții acelei tabere pe vremea în care erau la conducerea organizației sătmărene.

Anunțam într-un articol anterior că s-a și convocat în grabă o întâlnire a primarilor PSD, considerați a fi oameni cu cea mai mare influență în comunitățile lor și care ar putea să decidă rezultatul alegerilor interne programate pentru această toamnă în PSD Satu Mare.

La întâlnirea de la Homoroade au participat doar jumătate dintre primarii convocați, dar puteam să punem pariu încă din ziua anterioară ce iepuraș român cu blană ungurească vor scoate din joben vrăjitorii!

Este vorba despre actualul consilier PSD-ist al secretarului de stat UDMR-ist sătmărean, cei doi formând o echipă ”redutabilă” încă de pe vremea când proiectul privind botezarea cu numele unei personalități istorice maghiare a unei școli cu structură mixtă, cu clase cu predare în limbile română și maghiară, a trecut ca prin brânză prin Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, contrar cutumei de a stabili denumiri ”mixte” în asemenea situații, atunci când această instituție era condusă de PSD-ist, iar UDMR-istul era adjunctul său.

Miza alegerilor interne din PSD este mult mai mare decât desemnarea unei persoane care să ocupe o funcție deocamdată mai mult simbolică într-un sediu din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare, care, în comparație cu vremurile de odinioară, acum este aproape gol. De persoana respectivă va depinde dacă în următorii ani se va face sau nu o eventuală alianță a partidelor considerate a fi românești, o alianță ce se întrevede deja, pentru a avea o șansă matematică de a prelua controlul județului în care grofii exercită acum puterea absolută, pe baza votului etnic.

Ideea ”alianței românești” a fost lansată imediat după alegerile parlamentare de anul trecut de către deputatul Radu Cristescu și a fost destul de rapid îmbrățișată și de liderii celorlalte partide importante, dacă luăm în considerare declarațiile și acțiunile din ultima vreme ale acestora. De-altfel, Radu Cristescu a fost singurul din PSD care a propus așa ceva și pare a fi liderul capabil să unească electoratul românesc din județul Satu Mare, împreună cu omologii săi din celelalte partide deschise la colaborare în acest sens.

Cam toți membrii PSD știu că în spatele consilierului D se află fostul lider județean G, conectat cu nenumărate ”tentacule” de afaceri la Mafia Grofilor. Acesta își joacă acum, practic, ultima carte pentru a rămâne relevant în viața politică și instrument util pentru grofi în asigurarea voturilor necesare în Consiliul Județean sau Consiliul Local pentru a trece unele proiecte controversate sau dubioase, dar pe mulți bani. Pentru asta pare să fie în stare să calce în picioare orice alianță ”românească” ce tocmai se conturează.

Deocamdată, numele potențialului candidat al Taberei UDMR din PSD este doar o propunere, dar deja se elaborează strategii subtile prin care primarii nehotărâți să fie ”convinși” să susțină această propunere. Dacă le iese șmecheria, PSD Satu Mare s-ar putea trezi pentru prima dată în istoria postdecembristă cu perspectiva teoretică de a avea un președinte angajat consilier personal al unui UDMR-ist”, a scris Florin Răchitan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.