Se intră pe ultima sută de metri în bătălia dintre Ludovic Orban și Cristian Bușoi pentru șefia PNL, dar liderii de filiale sunt mai interesaţi să pună mâna pe funcţiile din eşalonul doi de conducere, în special posturile de prim-vicepreşedinţi şi vicepreşedinţi. Decisiv va fi votul în Consiliul Naţional de după Congres, iar şefii de organizaţii cu influenţă şI putere şi-au asigurat deja locurile, din momentul în care au convenit algoritmul care stă la baza repartizării de delegaţi în această structură de conducere.
DELEGAȚII DE DREPT DE LA CONVENȚIA NAȚIONALĂ A PNL
Dacă 5000 de liberali vor alege noul preşedinte al PNL în data de 17 iunie, aproape 1400 de delegaţi vor alege garnitura de conducere care se va reuni sub forma Biroului Executiv al partidului. În stabilirea mărimii fiecărei delegaţii judeţene a contat, în proporţie de 50% fiecare, procentele şi numărul de voturi obţinute de fiecare filială la ultimele alegeri locale şi parlamentare. Această situaţie a favorizat, în special, organizaţiile judeţene din Ardeal care au avut rezultate mult mai bune decât media pe ţară.
Viitorul Biroul Executiv va fi format din președinte, un secretar general, patru prim-vicepreședinți pe domenii, aleși uninominal de CNC, opt vicepreședinți pe domenii, care vor coordona comisiile de specialitate, aleși direct în CNC, opt președinți regionali, aleși de delegați doar din regiunea respectivă, plus încă 16 membri aleși de CNC care pot fi președinți de filiale sau alți membri de partid.
O simplă estimare comparativă pe baza tabelului cu aceste date remis conducerilor de filiale şi ajuns în posesia stiripesurse.ro arată, fără dubii, că liderii de filiale concentraţi în jurul moţiuniii lui Ludovic Orban au prima şansă să ia partea leului şi să obţină majoritatea în viitorul Birou Executiv, indiferent dacă veteranul liberal va câştiga sau nu preşedinţia partidului. 70% din voturile Comitetului se află, în acest moment, în mâinile celor care şi-au declarat susţinerea pentru Orban, multe dintre ele având un număr foarte mare de delegaţi comparativ cu alte structuri similare - Alba - 49, Arad - 46, Bihor - 51, Călăraşi - 38, Braşov - 39, Cluj - 49, Constanţa - 43, Prahova - 47, Iaşi - 38. În tabăra lui Buşoi se găsesc liderii PNL Timiş - 42 delegaţi, Ilfov - 42, cele şase filiale de sector din Bucureşti - 87 delegaţi. Organizaţii precum cea de Sibiu cu 43 de delegaţi, respectiv Suceava - 54 de reprezentanţi, cochetează cu susţinerea lui Orban la şefia PNL, liderii lor Raluca Turcan şi Gheorghe Flutur căutând însă să obţină garanţii că vor primi sprijinul necesar în voturi pentru a deveni doi din cei patru prim-vicepreşedinţi ai partidului.
În aceste condiţii, pentru cei care şi-au aranjat deja sprijinul reciproc ca să devină membrii în noul Birou Executiv, organizarea aproape imediată a alegerilor în Consiliul Naţional se impune de la sine, pentru a nu permite adversarilor ca prin noi negocieri să schimbe raportul de forţe deja creionat în favoarea lor. Săptămâna viitoare, pe 6 iulie, PNL se va reuni în şedinţa BPN tocmai pentru a decide ziua Consiliului Naţional şi a lua act de noile modificări care vor fi aduse statutului, altfel încât interdicţia cumulului de funcţii politice să fie eliminată pentru liderii de filiale şi aceştia să poată candida şi pentru o funcţie de prim-vice sau vice.
"Cel mai probabil se va conveni ca acest Consiliu să aibă loc chiar a doua zi după Congres. Mai târziu va fi foarte dificil să ne mai mobilizăm oamenii. Se apropie vacanţa şi să-i văd eu pe cei pe care îi mai aduci din concedii înapoi să se războiască pe funcţii. În plus, vrem să evităm perpetuarea unei surse de conflict intern care poate ameninţa unitatea partidului dacă alegem Biroul la câteva săptămâni după Congres", ne-au explicat surse din conducere partidului.