Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri periculoase în Orient. 20 de avioane militare chineze au efectuat cea mai amplă incursiune de până acum în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului

ABC News
Taiwan

Un număr de 20 de avioane militare chineze au intrat vineri în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului, cea mai amplă incursiune raportată până acum de Ministerul Apărării taiwanez, marcând o escaladare semnificativă a tensiunilor din strâmtoarea Taiwanului, transmite Reuters preluat de news.ro

Vezi și; Medicul Beatrice Mahler dă sfaturi românilor care se imunizează: 'Vaccinul nu trebuie administrat unei persoane care este într-un puseu acut de boală'

Potrivit ministerului, forţele aeriene taiwaneze au dezfăşurat rachete ”pentru a monitoriza” incursiunea din sudul zone de identificare a apărării aeriene. Avioanele sale au avertizat avioanele chineze, inclusiv prin radio.

Aceasta a fost cea mai amplă incursiune de până acum a forţelor aeriene chineze de când Ministerul Apărării din Taiwan raportează aproape zilnic zborurile efectuate de avioane militare din China între sudul Taiwanului şi Insulele Pratas, aflate sub control taiwanez, în Marea Chinei de Sud, începând de anul trecut.

Unele dintre aeronavele chineze au zburat în spaţiul aerian spre sudul Taiwanului şi au trecut prin Canalul Bashi, care separă insula de Filipine, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan într-un comunicat.

O persoană familiarizată cu planificarea securităţii din Taiwan a declarat pentru Reuters susține că armata chineză desfăşoară exerciţii care vor simula o operaţiune împotriva navelor de război americane care traversează Canalul Bashi.

China, care pretinde că Taiwanul este  propriul său teritoriu, a intensificat în ultimele luni activităţile militare în apropierea insulei democrate, o măsură pe care Taiwanul o descrie ca fiind un pericol pentru stabilitatea regională.

Prezenţa atât de multor avioane de luptă chineze în misiunea de vineri - Taiwanul a afirmat că este a fost alcătuit din patru bombardiere H-6K cu capacitate nucleară şi 10 avioane de luptă J-16, printre altele - a fost neobişnuită şi a avut loc în timp ce forţele aeriene ale insulei au suspendat toate misiunile de antrenament, după prăbuşirea a două avioane de vânătoare săptămâna aceasta.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului Apărării din China.

Beijing afirmă de obicei că astfel de exerciţii nu sunt nimic neobişnuit şi sunt concepute pentru a arăta determinarea ţării de a-şi apăra suveranitatea.

Vineri mai devreme, Taiwanul şi Statele Unite au semnat primul lor acord sub administraţia noului preşedinte Joe Biden, înfiinţând un grup de lucru pentru pază de coastă, în vederea coordonării politicii, după adoptarea de către China a unei legi care permite gărzii de coastă să tragă în nave străine.

În timp ce Statele Unite, la fel ca majoritatea ţărilor, nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, sunt obligat prin lege să ajute Taiwanul să se apere şi sunt principalul furnizor de arme al insulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.