Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocurile din PSD. Moțiunea de cenzură este vârful icebergului

Variante Scenariu Plan

PSD e ținut cu spatele la zid, dar lucrurile ar putea să ia o turnură spectaculoasă. De patru luni de zile, PSD flutură moțiunea de cenzură peste capul Palatului Victoria într-un joc de-a șoarecele și pisica spun unii din partid, alți social-democrați fiind de părere că formațiunea face greșeli care vor costa scump partidul. ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă culisele din Kiseleff.

După demiterea Guvernului Ludovic Orban prin moțiune de cenzură, în februarie 2020, jocurile politice au fost scurtcircuitate de izbucnirea pandemiei de coronavirus și a fost învestit în regim cu totul excepțional, pe 14 martie , cu voturile PSD, un nou Guvern liberal, actualul cabinet Ludovic Orban II.

S-a format în PSD la momentul respectiv un curent de opinie care vorbea despre „partea plină a paharului”: social-democrații aveau să treacă ca fiind un partid „responsabil”, care se rupe de trecut. Nu toți social-democrații au gustat noua direcție de non-combat a partidului, însă vociferările aveau să mai aștepte.

Imediat după instalarea noului Guvern Orban II, pe 16 martie 2020, Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României.

La inițiativa lui Marcel Ciolacu, social-democrații au intrat în silenzio stampa. S-a adoptat în PSD un moratoriu: Nu politizăm boala!.

Însă PSD a schimbat rapid macazul, forțat de presiunile interne și 'ajutat' de liberali. Pe de-o parte, au început să apară comentarii negative ale unor social-democrați despre pasivitatea formațiunii. Unele voci din PSD au mers până la acuzații despre un blat între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Pe de altă parte, liberalii au acuzat public că PSD a lăsat spitalele în stare critică și se văd efectele eșecului fostelor guvernări roșii, lucru care a forțat mâna PSD și a obligat partidul să se apere.

În paralel, în PSD apăruseră speculații că pe Sorin Grindeanu îl bate gândul să atace șefia partidului.

În acest context, pe data de 7 aprilie 2020, Marcel Ciolacu spune pentru prima oară, la Marius Tucă Show, că după ce se termină epidemia, PSD va depune moțiune de cenzură.

  • „Dacă se continuă în acelaşi ritm de greşeli şi această abordare total pompieristică şi fără nicio viziune de viitor, cred că se impune şi e o necesitate”, a declarat atunci Marcel Ciolacu. El a făcut o precizare-cheie, anume că PSD nu va demite Guvernul cât timp pandemia este încă un pericol pentru români: „Atât timp cât este stare de urgenţă şi este încă un pericol această pandemie asupra vieţilor românilor nu vom depune moţiune”. Liderul interimar PSD a menționat că până la alegeri ar putea să vină un guvern de uniune naţională. „Este exclus să mai vii cu un guvern pe o anumită parte a politicului, pe stânga sau pe dreapta”, a spus liderul interimar PSD.

După ieșirea din starea de urgență, PSD a anunțat că nu va depune moțiune de cenzură nici în stare de alertă.

Au apărut glume în celelalte partide după ce PSD a transmis că moțiunea de cenzură va fi depusă când va fi sigur că are toate voturile. Majoritatea comentariilor hazlii se refereau la faptul că Marcel Ciolacu îl „plagiază” pe Ludovic Orban, care la demiterea cabinetului Viorica Dăncilă a spus că depune moțiunea de cenzură doar când are 233 de semnături, numărul de voturi necesar demiterii executivului.

În luna iunie au început să apară din filialele PSD semnale că primarii sunt ademeniți de liberali la guvernare. S-a ajuns în partid la concluzia majoritară că a devenit imperios necesară demiterea Guvernului până la finalizarea depunerii candidaturilor la locale, pentru a lua PNL principala armă de recrutare a primarilor.

S-a întâmplat însă ceva care a stricat calculele din Kiseleff.

A început să crească numărul de noi cazuri de coronavirus la peste 1.000 pe zi, aproape chiar de 1.500 de noi cazuri zilnice, stabilind noi și noi recorduri.

O problemă cât Everestul pentru PSD.

Liderii centrali și-au calcula că în acest context, al vârfului epidemiei, dacă dau jos Guvernul, costurile de imagine pentru PSD vor fi catastrofale. și mult mai mari decât pierderea unor primari racolați de liberali.

Social-democrații au considerat că PNL va spune că între viața oamenilor și interesul de a-și păstra primarii, PSD a ales să-și țină primarii și să sacrifice țara.

Așa că PSD a ales să meargă pe cartea plângerilor la DNA în speranța că va potoli presiunile care se fac pe primari.

Interesant este că lideri importanți social-democrații nu văd o tragedie în pierderea alegerilor locale și parlamentare.

„Venim la guvernare când apare plăcuța suedeză pentru PNL”, ne-a spus un lider PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.