Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden cere Congresului SUA să ratifice un tratat privind reducerea hidrofluorocarburilor, gaze cu efect de seră extrem de poluante

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a cerut marţi Congresului SUA să ratifice un amendament la un tratat internaţional care urmăreşte reducerea semnificativă a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze cu efect de seră extrem de nocive pentru mediu, relatează AFP.

Liderul democrat de la Casa Albă a cerut Senatului să susţină ratificarea Amendamentului de la Kigali la Protocolul de la Montreal, semnat de 124 de ţări şi care prevede eliminarea treptată a HFC.

Utilizate la frigidere, aparate de aer condiţionat, unii aerosoli şi la fabricarea de spumă izolantă, hidrofluorocarburile sunt gaze cu efect de seră puternice, potrivit Agerpres.

SUA au jucat un rol central în redactarea amendamentului, care face apel la reducerea HFC cu 85% până în 2036, un obiectiv amânat cu câţiva ani pentru unele ţări.

Dacă acordul este respectat, atunci ar putea reduce cu 0,5 grade Celsius încălzirea globală până în 2100, potrivit experţilor.

Însă Washingtonul nu l-a ratificat, după o schimbare de poziţie a administraţiei fostului preşedinte Donald Trump în privinţa regulilor SUA de reducere a utilizării acestor produse chimice.

"Ratificarea de către SUA ar permite progresul intereselor americane, pentru că le-ar oferi şansa să rămână în fruntea dezvoltării şi utilizării de alternative la HFC, garantând accesul la pieţele de sisteme de refrigerare şi de răcire, aflate în creştere rapidă în străinătate, şi stimulând investiţiile americane, exporturile şi înmulţirea locurilor de muncă în acest sector", a pledat Biden în scrisoarea sa către Senat.

Hidrofluorocarburile sunt folosite din anii 1990 şi au înlocuit clorofluorocarburile (CFC), care erau principala cauză a distrugerii stratului de ozon şi care, din acest motiv, au fost interzise în cadrul Protocolului de la Montreal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.