Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden le cere liderilor japonez şi sud-coreean să meargă la o întâlnire trilaterală la Washington

YouTube
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden, aflat în prezent la Hiroshima pentru summitul G7, i-a invitat duminică pe premierul nipon Fumio Kishida şi pe preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la o întâlnire trilaterală la Washington, a anunţat un responsabil american, relatează AFP.

Cei trei lideri au discutat pentru scurt timp pe marginea G7, la care Japonia a invitat Coreea de Sud să participe în calitate de ţară terţă, în contextul în care cele două state vecine încearcă să strângă legăturile în contextul ameninţărilor crescânde pe care le percep din partea Coreei de Nord, scrie agerpres.ro.

Responsabilul american a declarat că data acestei viitoare întâlniri trilaterale va fi fixată "în curând" şi că alte informaţii nu sunt disponibile pentru moment.

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul au fost multă vreme otrăvite de disputele istorice legate de ocupaţia peninsulei coreene de către armata japoneză între 1910 şi 1945.

Aceste dispute se refereau în special la chestiunea aşa-numită a "femeilor de reconfortare" coreene, un eufemism pentru a desemna sclavele sexuale nipone în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, şi la problema muncitorilor coreeni obligaţi să lucreze pentru întreprinderile japoneze.

Însă liderii celor două ţări, aliaţi apropiaţi ai Washingtonului, au reuşit să strângă legăturile după anunţul, la începutul lui martie, privind un plan al Seulului pentru despăgubirea sud-coreenilor supuşi la muncă forţată, şi în contextul provocărilor regionale comune reprezentate de Coreea de Nord şi de China.

Kishida şi Yoon s-au recules împreună duminică la monumentul dedicat memoriei victimelor coreene a bombelor atomice de la Hiroshima.

"Ne vom aminti de acţiune curajoasă a premierului Kishida, care deschide calea către un viitor paşnic", a declarat Yoon la finalul unei reuniuni bilaterale după vizita lor la monument.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.