Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden nu va prezenta scuze la Hiroshima pentru bombardamentul atomic american din 1945

YouTube
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden nu intenţionează să prezinte scuze în numele Statelor Unite pentru folosirea bombei atomice la Hiroshima în 1945, a declarat consilierul său de securitate naţională, Jake Sullivan, înaintea summitului G7 care va avea loc în acest oraş din vestul Japoniei, transmit Kyodo şi dpa.

'Preşedintele nu va face o declaraţie în Parcul Memorialului Păcii. El va participa cu ceilalţi lideri ai G7 la o depunere de coroane şi la alte câteva evenimente', le-a spus Sullivan reporterilor la bordul avionului prezidenţial american Air Force One, înaintea sosirii în Japonia joi, potrivit Agerpres.

Întrebat direct despre posibile scuze, Sullivan a răspuns cu un scurt 'Nu'. Acesta nu este un moment bilateral între SUA şi Japonia, a adăugat el.

Biden, 'ca unul din liderii G7, îşi va arăta respectul atât faţă de istorie, cât şi faţă de prim-ministrul (japonez Fumio) Kishida, care este din Hiroshima' şi o reprezintă ca deputat, a mai spus Sullivan.

Joe Biden va participa de vineri, aşa cum era programat, la summitul G7 de trei zile, după ce a anulat în ultimul moment alte escale planificate pentru a reveni în SUA pentru negocierile privind ridicarea plafonului datoriei.

O bombă atomică lansată de aviaţia americană la 7 august 1945 a devastat Hiroshima, omorând pe loc, după estimări, 70.000 de oameni şi alţi 70.000-80.000 în lunile următoare.

O a doua bombă a fost aruncată asupra oraşului Nagasaki trei zile mai târziu.

Joe Biden este al doilea preşedinte american în funcţie, după Barack Obama în mai 2016, care vizitează Hiroshima.

Obama s-a întâlnit atunci cu supravieţuitori şi a chemat la o lume fără arme nucleare, însă nu a prezentat scuze.

Biden a aterizat joi la baza americană de la Iwakuni, situată la 50 km sud-vest de Hiroshima, după care a avut discuţii tete-a-tete cu Kishida pentru a reconfirma tăria alianţei dintre cele două state.

El urmează să viziteze Muzeul Memorial al Păcii de la Hiroshima împreună cu ceilalţi lideri ai G7 înaintea startului discuţiilor. Acestea se vor axa pe probleme globale cheie, de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, la lanţurile de aprovizionare şi energia curată până la inteligenţa artificială şi dezarmarea nucleară.

Potrivit lui Sullivan, vor fi abordate de asemenea preocupări şi probleme legate de China. 'Cred că veţi vedea o aliniere şi convergenţă în jurul principiilor fundamentale ale abordării noastre cu privire la China', a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.