Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania a decis să îl extrădeze pe creatorul antivirusului McAfee în SUA: La 75 de ani, John McAfee a fost arestat anul trecut, în Barcelona

John McAfee

Justiţia spaniolă a autorizat extrădarea lui John McAfee, creatorul softului antivirus care îi poartă numele, în Statele Unite, unde este inculpat pentru evaziune fiscală, transmit Reuters şi AFP.

Decizia Audienţei Naţionale poate fi atacată în apel, iar extrădarea va trebui aprobată şi de guvernul spaniol, scrie agerpres.ro.

John McAfee, în vârstă de 75 de ani, a fost arestat pe aeroportul din Barcelona în octombrie 2020 şi plasat în arest preventiv.

Citește și: ULTIMA ORĂ Creatorul sistemului antivirus McAfee a fost găsit mort în penitenciar, în Spania, după ce i se aprobase extrădarea în SUA

La audierea din această lună, el a declarat că acuzaţiile care îl vizează sunt motivate politic.

McAfee a legat acuzaţiile aduse de fiscul american de tentativa sa eşuată de a se prezenta în calitate de candidat al Partidului Libertarian la alegerile prezidenţiale din 2020, a doua sa încercare de acest fel.

Procurorul spaniol Carlos Bautista a afirmat că John McAfee este doar un evazionist fiscal, şi a respins orice motivaţie politică, subliniind că Partidul Libertarian obţine rareori mai mult de 1% din voturi în alegerile din SUA.

Procurorii federali americani l-au inculpat pe McAfee în octombrie pentru neplata impozitelor.

Inculparea a survenit la scurt timp după ce autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) a anunţat că l-a dat în judecată pe McAfee pentru că acesta ar fi câştigat peste 23 milioane de dolari ca venit nedeclarat din recomandări false şi înşelătoare cu privire la criptomonede.

Instanţa spaniolă a autorizat extrădarea lui McAfee, însă numai pentru a răspunde la acuzaţiile legate de plata taxelor pentru 2016, 2017 şi 2018, aşa cum au cerut procurorii.

Compania sa a fost vândută către Intel în 2011.

McAfee a dezvoltat software-ul timpuriu de securitate a internetului, iar în trecut şi a fost căutat de autorităţile din SUA şi Belize.

Procuratura din Tennessee a afirmat că McAfee nu a depus declaraţii fiscale din 2014 până în 2018, în pofida faptului că a încasat ”venituri considerabile” din mai multe surse.

Potrivit unui rechizitoriu din 15 iunie, McAfee ar fi câştigat milioane de dolari din susţinerea de conferinţe, consultanţă, promovare a criptomonedelor şi vânzarea drepturilor la povestea sa de viaţă pentru un documentar. Actul de acuzare nu pretindea că McAfee ar fi primit venituri în legătură cu McAfee Associates. Compania a fost vândută către Intel în 2011.

Într-o audiere video la începutul acestei luni, McAfee a susţinut că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi a spus că îşi va petrece restul vieţii în închisoare dacă va fi returnat în SUA.

În martie, McAfee a fost de asemenea acuzat de o ”înşelătorie” în criptomonede în valoare de 13 milioane de dolari, după ce ar fi atras victimele pe Twitter.

Fondatorul McAfee Associates a fost lovit cu o serie de acuzaţii, inclusiv spălare de bani şi fraudă, în instanţa federală din Manhattan.

Acuzaţiile s-au referit la două scheme privind promovarea frauduloasă către investitori a criptomonedelor, a arătat Departamentul Justiţiei din SUA.

McAfee şi garda sa de corp Jimmy Gale Watson Jr au fost acuzaţi de o schemă de exploatare a Twitter de către McAfee prin promovarea publică a ofertelor de criptomonede şi a monedelor digitale, pe care le-au vândut ulterior odată cu creşterea preţurilor, potrivit Departamentului Justiţiei din SUA şi US Commodity Futures.

Procurorul american din Manhattan, Audrey Strauss, a declarat că McAfee, Watson şi alţi membri ai ”echipei pentru criptomonede” ar fi câştigat mai mult de 13 milioane de dolari de la investitorii ”pe care i-au victimizat cu schemele lor frauduloase”.

Dacă ar fi condamnat, McAfee s-ar fi confruntat cu până la 60 de ani de închisoare.

Potrivit Fox News, antreprenorul intenţiona să îşi anunţe candidatura la preşedinţie, din partea Partidului Libertarian, însă în martie l-a susţinut pe candidatul Vermin Supreme.

În iulie 2019, McAfee a fost arestat şi ulterior eliberat de către Forţele Armate Republicane Dominicane din Puerto Plata, după ce a fost suspectat că deţine arme de calibru înalt, muniţie şi echipament în stil militar în timp ce se afla pe barca sa.

Cine a fost John McAfee?

John McAfee s-a născut în 1945 la o bază a armatei SUA din Marea Britanie, iar apoi a crescut în Virginia.

După ce a lucrat ca programator şi proiectant de software pentru mai multe companii, inclusiv NASA, a început să dezvolte software pentru combaterea viruşilor.

În 1987, a fondat McAfee Associates, o companie de antiviruşi pentru computere. În cele din urmă, Intel a cumpărat McAfee şi a schimbat numele mărcii - ceva despre care McAfee şi-a exprimat mulţumirea.

În august 2009, The New York Times a scris că averea sa personală a scăzut de la 100 de milioane de dolari la 4 milioane de dolari. Acesta S-a mutat în Belize şi a vrut să găsească utilizări medicinale pentru plante pe terenul său.

La conferinţa DEF CON din LA, din august 2014, el i-a avertizat pe americani să nu folosească smartphone-uri - sugerând că aplicaţiile sunt folosite pentru a spiona clienţii care nu citesc acordurile regulile de confidenţialitate.

El a anunţat că va căuta să obţină funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în campania prezidenţială din 2016, drept candidat al Partidului Libertarian. A pierdut nominalizarea Partidului Libertarian în faţa lui Gary Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.