Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Județul Sălaj, cel mai "cu penali" din Transilvania "românească"

Cu câteva zile înainte de încheierea termenului legal, USR a anunțat finalizarea cu succes a campaniei de strângere de semnături Fără penali în funcții publice. Rămâne de văzut dacă semnăturile vor fi și validate în număr suficient pentru a fi discutată propunerea în Parlament. Dar ce ne interesează pe noi este lista județelor performante și mai puțin performante, listă care a fost publicată cu ocazia anunțului.

În harta de mai jos vedem cum cele mai multe semnături au fost strânse în Transilvania (zonă problematică pentru PSD) dar și Moldova (unde județele tind să fie mai mari). Sudul, dominat de PSD și fragmentat în județe mici, contribuie mai puțin la atingerea țintelor impuse de lege pentru strângerea de semnături.

Pe această hartă, județul Sălaj, obiectul interesului nostru de azi, apare cu doar puțin peste 5000 de semnături, fiind cel mai slab reprezentat județ din Transilvania "românească".

content-image

Sălajul este un județ ardelean care a primit investiții semnificative după 1989, te-ai aștepta să vibreze la tema campaniei. Pe de altă parte este un județ mic și parțial muntos, ceea ce ridică  probleme logistice. Să facem însă o comparație cu Tulcea. Județul Tulcea este chiar mai mic decât Sălajul... și este în Deltă. Totuși, Tulcea a strâns de aproape patru ori mai multe semnături.

Deși politica sălăjeană este departe de interesul național, se întâmplă că avem câteva date care să ne permită să observăm zona anti-PSD și, în particular, forțele politice implicate în campania Fără penali. Dacă comparăm (prin Google Trends) interesul online față de USR vs. Dacian Cioloș (principalul brand al MRI) diferența te izbește în față.

Atât de puține căutări online pe Google se fac după USR în comparație cu dl Cioloș că statistice rotunjesc cifra la... zero. Asta ne face să credem că acei sălăjeni care doresc să fie salvați de clasa politică insistă ca această salvare să fie făcută de Dacian Cioloș, care este sălăjean de-al locului. La această stare a contribuit sau nu filiala USR locală (nu am de unde să știu). Cert este că și la alegerile din 2016 USR a obținut acolo mai puțin decât media națională, chiar și după ce ajustăm pentru voturile UDMR.

Buun. USR și MRI susțin împreună campania Fără penali. În mod natural, MRI trebuia să preia leadershipul în această zonă. Mai ales că USR, din motive ușor de înțeles, nici nu a trecut cu caravana prin județ. Nu știu ce prezență are MRI în Sălaj dar, la modul serios, dacă îl scoteau pe Dacian Cioloș la o terasă suficient de mult timp lumea probabil semna numai ca să își facă o poză.

"Dar de ce îți pasă de județul Sălaj, când se întâmplă atâtea lucruri importante?", poate veți întreba. Nu prea îmi pasă (fără supărare). Dar cazul ilustrează o observație cu adevărat importantă: politica se face nu doar din birou și "teren" nu înseamnă doar sala de conferințe. Politică înseamnă să îți sufleci din când în când mânecile și să îți murdărești pantofii de praf.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.