Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Camelia Bogdan merge la CEDO, după decizia de azi a ÎCCJ

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Camelia Bogdan

Curtea Supremă a respins luni, 19 martie, contestaţia în anulare prin care judecătoarea Camelia Bogdan ataca decizia de fi mutată disciplinar la Curtea de Apel Targu Mureș. Mutarea fusese stabilită tot de ÎCCJ, care a anulat anul trecut decizia CSM de excludere din magistratură a judecătoarei.

Într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO, Camelia Bogdan a anunţat că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, considerând că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru că a predat cursuri unor funcţionari APIA, în perioada în care judeca dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii era parte. Excluderea a fost anulată de ÎCCJ, care a stabilit sancţiunea mai blândă de mutare disciplinară, timp de şase luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş. Deşi a fost o victorie importantă pentru Camelia Bogdan, aceasta a mers mai departe, dorind să se anuleze orice sancţiune.

Vezi şi: Aplicaţia care ‘topeşte’ bateria telefonului: Dacă o ştergi, bateria ţine cu 20% mai mult

Pe parcursul procesului, Camelia Bogdan a făcut mai multe contestaţii. Judecătoarea a contestat regulamentul ÎCCJ, care prevede posibilitatea ca motivarea deciziilor să fie redactată de magistraţi-asistenţi în locul judecătorilor din completul care a dat o decizie. CCR a stabilit că articolul de lege în baza căruia acest lucru a fost posibil este neconstituţional. Totuşi, ÎCCJ a respins contestaţia Cameliei Bogdan.

Ulterior, judecătoarea a depus cereri de recuzare a unor judecători din completul de la ÎCCJ, inclusiv a preşedintei Iulia Tarcea. Preşedinta ÎCCJ a fost acuzată de Camelia Bogdan că ar fi în incompatibilitate, deoarece face parte dintr-un complet care judecă o contestaţie la o decizie a CSM, for în care Tarcea este membru de drept, încălcând astfel articolele 41 şi 42 din Codul de Procedură Civilă.

Camelia Bogdan a precizat pentru STIRIPESURSE.RO că ÎCCJ a respins contestaţia sa ca neîntemeiată, nu ca inadmisibilă, ceea ce îi oferă speranţe în privinţa următorilor paşi procedurali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.