Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea care l-a 'taxat' pe Iohannis iese la rampă după violenţele de la miting: 'Urmărirea penală nu se face la televizor!'

judecator facebook justitie

Judecătoarea Lăcrămioara Axinte, preşedinte al Sectiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal  din cadrul Tribunalului Botoşani, intervine în dezbaterile publice pe tema dosarului penal deschis după intervenţia jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei, din 10 august. Judecătoarea, devenită cunoscută după ce a criticat dur discursul preşedintelui Iohannis de la şedinţa CSM din ianuarie 2017, afirmă că urmărirea penală nu se face la televizor, iar dacă un procuror se pronunţă public asupra cauzei acest lucru poate duce la o situaţia de incompatibilitate.

CITEȘTE ȘI: 10 reguli ale medicinei indiene: Cum să-ţi păstrezi organismul tânăr

"Potrivit art. 285 alin. 2 Cod de procedură penală: „Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”!

Dacă procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, asta înseamnă că este o încălcare a legii informarea publicului, în cadrul unor conferințe de presă ad-hoc, despre probele ce se administrează sau urmează a se administra într-un dosar de urmărire penală.

Nu este legală o asemenea informare publică nici măcar asupra unui dosar aflat în curs de judecată. Procedura de judecată este publică, în sensul că ea se desfășoară într-o sală de judecată, în care accesul publicului este permis, nu în sensul că judecătorul cauzei ar organiza conferințe de presă sau ar răspunde unor întrebări ale ziariștilor pe treptele  de la intrarea instanței, în care ar explica ce probe s-au administrat sau se vor administra și care sunt tezele probatorii.

Obiectul urmăririi penale îl constituie strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată (art. 285 alin. 1 cod de procedură penală).

Până la terminarea urmăririi penale, în sensul de a se fi administrat toate probele pentru aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurărie cauzei, precum și cu privire la persoana suspectului sau inculpatului, procurorul fiind obligat să strângă și să administreze probe atât în favoarea, cât și în defavoarea suspectului sau inculpatului (art. 5 alin. 1-2 Cod de procedură penală), procurorului îi este interzis să se pronunțe asupra aspectelor esențiale ale cauzei sau asupra cauzei în ansamblu, în sensul existenței vinovăției sau unor împrejurări care înlătură caracterul penal al  faptei sau alte asemenea, în această situație existând suspiciuni rezonabile că imparțialitatea procurorului este afectată, fiind dat cazul de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin. 1 lit. f) cod de procedură penală.

Totodată dispozițiile art. 99 alin. 1 lit.  b), i) și j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor interzic procurorului să devoaleze publicului date despre urmărirea penală, care este nepublică, să încalce prevederile legale privitoare la incompatibilități și să nu abțină în situațiile prevăzute de lege", scrie judecătoarea Axinte pe blog.

CITEȘTE ȘI: Avertisment dur al specialiştilor: Alimentul-otravă pentru inimă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.