DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Judecător: Și pe fostul cod puteam să vă pun camere în casă

justitie
„Şi pe actualul cod puteam să vă pun camere în casă. Multe dosare sunt făcute cu microfoane în casă. Ceea ce e important e testul de subsidiaritate a măsurii şi testul de proporţionalitate a măsurii. Judecătorul va trebui să aprecieze pe ce durată e necesară înregistrarea ambientală. Spaţiul privat nu înseamnă numai o locuinţă, ci şi un separeu la restaurant, un loc mai retras”, a explicat Mihail Udroiu.
Acesta a afirmat că presiunea este pusă greşit pe procurori în cazul intervenţiei în viaţa privată, deoarece judecătorii, şi pe actualul şi pe vechiul cod, au competenţa să autorizeze înregistrările de convorbiri telefonice şi înregistrările de imagini în spaţii publice şi pivate.
„Pe noul cod lucrurile sunt la fel, dar sunt precizate două garanţii: că iei aceste măsuri dacă ingerinţa în viaţa privată e proporţională cu scopul urmărit, adică să obţin probe, şi dacă probele nu le putem obţine altfel”, a mai adăugat judecătorul. Mihail Udroiu a mai explicat care este procedura în cazul în care se recurge la interceptări telefonice. „Nu e dacă e înainte de începerea urmăririi sau după. Pe actualul cod de procedură, interceptarea se face fie în etapa premergătoare, fie după începerea urmăririi penale. Pe noul cod nu mai sunt acte premergătoare. Înseamnă că se primeşte o sesizare din oficiu, de la un servicii de informaţii, plângere sau denunţ, ca organ judiciar apreciez dacă sesizarea respectă dispoziţiile legii şi, dacă nu constat că există vreun impediment să încep urmărirea penală, sunt obligat să încep urmărirea penală cu privire la fapta. Filosofia noului cod de procedura e o începere întotdeauna a urmăririi penale cu privire la faptă. Asta nu înseamnă că pe actualul cod, când odată cu începerea urmăririi penale dobândeai calitatea de învinuit. Şi pe actualul cod era posibilitatea să începi doar cu privire la faptă, şi nu la persoană. Pe noul cod asta e regula. După ce începi cu privire la faptă, o altă instituţie e continuarea efectuării urmăririi penale cu privire la suspect. Asta înseamnă că în cursul urmăririi penale încep urmărirea cu privire la fapte, actul de sesizare nu e mijlocul de probă, şi mă documentez să văd dacă sesizarea e reală sau nu”, a detaliat acesta. Judecătorul a exemplificat procedura de începere a urmăririi penale. „Cineva vă acuză de furt. Ca procuror mă uit în actul de sesizare şi văd că descrie fapta, are toate aspectele formale. Încep urmărirea penală cu privire la fapta de furt, nu în privinţa dumneavoastră. Apoi declanşez mecanismele, încep audieri. Pot să ascult şi telefon, dacă încuviinţează judecătorul, să fac localizări. În momentul în care începe să mi se contureze o suspiciune că aţi comis infracţiunea, vă chem şi vă spun: din acest moment continui urmărirea penală împotriva dumneavoastră şi dobândiţi calitatea de suspect. Abia în momentul respectiv aflaţi că sunteţi într-o procedură penală”, a explicat Mihail Udroiu potrivit Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.