Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecător ungar către un refugiat: 'Într-o ţară nu se intră prin gaura unui gard'

gard

'Înainte să intri într-o casă, trebuie să baţi la uşă', îi spune un judecător ungar din Szeged unui refugiat sirian care a trecut ilegal graniţa, înainte de a pronunţa expulzarea acestuia din urmă pe baza noii legi prin care guvernul condus de Viktor Orban încearcă să oprească intrarea imigranţilor clandestini pe teritoriul naţional, se arată într-un reportaj publicat vineri de AFP. 

'Într-o ţară nu se intră prin gaura unui gard', insistă mai departe respectivul judecător, făcând referire la gardul de sârmă ghimpată care a securizat graniţa cu Serbia. În virtutea legii intrate în vigoare pe 15 septembrie, trecerea ilegală a graniţei ungare este pedepsită cu până la trei ani de închisoare, pedeapsă ce poate ajunge şi la cinci ani dacă acel gard este deteriorat. 

Totuşi, până în prezent justiţia maghiară nu a condamnat niciun refugiat la închisoare, în schimb în cele peste 400 de cazuri judecate după 15 septembrie a decis de fiecare dată expulzarea către Serbia. 

Însă refugiaţii apar deconcertaţi în faţa instanţelor maghiare, ei neînţelegând cum a fost posibil să fie arestaţi odată ce au pătruns în Ungaria după ce anterior în drumul lor prin Europa au trecut fără probleme toate celelalte frontiere. 'Ei spun că traficanţii din Serbia i-au condus la graniţă şi sunt victimele lor', afirmă un interpret de limba kurdă la tribunalul din Szeged, el asigurând comunicarea între judecători şi refugiaţi. 

Dar circa 300 dintre aceştia din urmă, deşi au scăpat de închisoare, sunt reţinuţi în continuare în taberele din Ungaria, întrucât procedurile de returnare în Serbia sunt greoaie. 

Într-o scrisoare trimisă săptămâna aceasta guvernului de la Budapesta, Comisia Europeană a solicitat 'clarificări' cu privire la modul în care sunt trataţi refugiaţii, în special în ceea ce priveşte procedurile judiciare aflate în derulare. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.