Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii atacă raportul MCV: Are multe erori

raport

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine poziţia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, potrivit căreia raportul MCV are "multe erori factuale", cauzate de modul "defectuos" în care autorităţile române cooperează cu Comisia Europeană.

Într-un comunicat, UNJR apreciază semnalul de alarmă tras de ministrul Justiţiei şi cheamă la o colaborare mai eficientă, profesionistă şi transparentă între autorităţile române şi reprezentanţii Comisiei Europene.

Citește și: Plecare surprinzătoare în televiziune: După 10 ani, am decis că e momentul unei schimbări

"România are nevoie de continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), însă acesta trebuie să urmeze o metodologie transparentă şi să fie elaborat de profesionişti în drept independenţi, fără implicare politică de la Bucureşti sau Bruxelles. Un raport asupra justiţiei, care este putere separată în stat, nu poate fi rezultatul negocierii politice dintre reprezentanţi ai puterii executive sau legislative de la Bucureşti ori Bruxelles, pentru că se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat", declară UNJR.

În opinia UNJR, evaluarea unui sistem de justiţie necesită o abordare comprehensivă şi multidimensională, folosind unităţi de măsură constante, metode de cercetare cantitativă şi calitativă, includerea punctelor de vedere ale tuturor factorilor implicaţi într-un proces (de exemplu nu există poziţia avocaţilor în raport), iar întregul mecanism de evaluare trebuie să fie pe deplin transparent.

Citește și: DETALII inedite despre fratele Laurei Codruța Kovesi: Ce au descoperit oamenii lui Cioloș

UNJR arată că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat o serie de obligaţii, pe care este datoare în continuare să le îndeplinească atât faţă de celelalte state membre, cât şi, mai ales, faţă de proprii cetăţeni.

Acest fapt presupune, în primul rând, capacitatea autorităţilor române de a face o analiză obiectivă a propriei activităţi, de a asculta şi a răspunde criticilor şi problemelor relevate în dezbaterile publice şi de a comunica şi coopera în mod onest cu autorităţile europene, arată organizaţia.

Citește și:STENOGRAME INCENDIARE din dosarul milionarului Ioan Neculaie: Cu ce l-a interceptat DNA

UNJR consideră că raportul Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare reprezintă o radiografie parţială a stării actuale a sistemului judiciar, reflectând unele evoluţii pozitive, fără însă a atrage atenţia asupra unor probleme şi provocări semnificative pentru sistemul judiciar, "ignorate" de autorităţile interne cu atribuţii în domeniu în pofida preocupării "constante" manifestate de practicieni.

"Abordarea responsabilă a acestor obiective este absolut necesară, însă trenează din cauză că atât actorii politici, cât şi reprezentanţii magistraţilor din Consiliul Superior al Magistraturii aleg să ignore semnalele de alarmă trase de judecători, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi societatea civilă", relevă sursa citată.

Citește și:SPECTACULOS Dubai a inaugurat cea mai mare grădină de lumini din lume / VIDEO

 

UNJR mai susţine că, pentru o corectă evaluare şi identificare a cauzelor erorilor factuale din raportul MCV, este necesară publicarea unei liste cu toate instituţiile statului, ONG-urile şi experţii români ori străini care au fost consultaţi în elaborarea acestui raport şi publicarea poziţiilor pe care aceştia le-au trimis Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.