Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii, cerere către Iohannis: Afirmaţia lui Hellvig vizând decizia CCR - absolut inacceptabilă

iohannis hellvig

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să desecretizeze şi să publice hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care vizează justiţia şi spune că este important să se discute în CSAT modul în care instituţiile reprezentate în acest for se raportează la deciziile Curţii Constituţionale, menţionând în acest sens declaraţia recentă a directorului SRI, Eduard Hellvig.

"Afirmaţia directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituţională afectează siguranţa naţională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârneşte panică în rândul populaţiei, invocând afectarea securităţii cetăţenilor ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale. Exact acest tip de reacţii din partea reprezentanţilor SRI stârnesc şi mai multe îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiţie", a apreciat UNJR, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Ai văzut-o în Playboy, dar acum a fost condamnată la închisoare: Ce a putut să facă această frumusețe / FOTO

Uniunea a mai apreciat că într-un stat de drept "orice formă de presiune publică - directă sau indirectă - asupra Curţii Constituţionale, cu atât mai mult venită de la instituţii de forţă, este inacceptabilă". UNJR a menţionat că în această lumină trebuie analizate şi afirmaţiile directorului SRI care, "deşi afirmă că nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru".

Uniunea Judecătorilor reiterează şi solicitarea, adresată încă din iunie 2015 preşedintelui Klaus Iohannis, vizând desecretizarea şi publicarea tuturor hotărârilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia.

Citește și: VIRAL Scrisoarea unui englez despre sistemul de învățământ românesc

Uniunea apreciază că situaţia actuală a fost cauzată şi de faptul că prerogativele şi competenţele serviciilor secrete în raporturile cu justiţia au fost extinse "nu prin legi publice, previzibile şi clare adoptate de Parlament, ci prin hotărâri ale CSAT care sunt secrete".

"În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie a CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înşişi interceptările, deşi această competenţă trebuia să aparţină exclusiv judecătorilor. Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător", se arată în scrisoare.

Citește și: Iată cum arată apartamentele în care locuiesc Victor Ponta și Daciana Sârbu / FOTO

UNJR apreciază şi că atacurile unor oameni politici şi ale unor jurnalişti la adresa Curţii Constituţionale, în urma declarării ca neconstituţional al articolului din Codul de procedura penală, în baza căruia mandatele de supraveghere tehnică erau delegate altor organe ale statului, sunt "un atac direct la democraţie şi statul de drept şi trebuie să înceteze de îndată".

"Presiunile la adresa Curţii Constituţionale, pe care le vedem în acest moment, precum şi manipularea opiniei publice, căreia i se inoculează ideea că CCR ar dinamita justiţia, reprezintă un atac direct la democraţia din România şi la adresa drepturilor şi libertăţilor tuturor românilor", se arată în scrisoare.

Citește și: O nouă moarte suspectă: Cum a fost ucis un fost ministru, apropiat al lui Putin

UNJR mai precizează că au existat parlamentari, inclusiv foşti sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public că, în urma acestei decizii, România devine o ţară nesigură. "Afirmaţia este perfect tendenţioasă şi falsă, deoarece decizia CCR în cauză nu afectează activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranţa naţională", consideră Uniunea Judecătorilor.

UNJR mai arată că înfăptuirea justiţiei şi lupta anticorupţie nu se pot desfăşura "decât în cadrul prevăzut de Constituţie".

Citește și: Anunțul Avocatului Poporului pentru pensionarii militari

"Ne întrebăm retoric cum ar fi ca, de acum înainte, motivările Curţii să fie dezbătute şi criticate de presă înainte ca acestea să fie adoptate, iar considerentele judecătorilor constituţionali să fie înlocuite cu cele ale jurnaliştilor? O atare aruncare în derizoriu a activităţii Curţii Constituţionale este fără precedent şi trebuie ferm condamnată", se menţionează în scrisoare.

UNJR constată, ''cu regret'', că organizaţiile din societatea civilă, "care şi-au făcut un renume din a spune că apără statul de drept, sunt tăcute şi în faţa acestui atac la adresa Curţii Constituţionale".

Citește și: DOLIU uriaș în sportul mondial: Iolanda Balaș a încetat din viață / UPDATE

"Valorile şi principiile atât ale celor din presă, cât şi din societatea civilă sunt testate în momente de criză, când trebuie ales între legalitate şi oportunitate. Reacţiile sau tăcerea unora în aceste momente au arătat cu adevărat valorile pe care le împărtăşesc şi promovează", a mai apreciat Uniunea.

Vineri seara, la Palatul Cotroceni, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care s-a discutat ordonanţa de urgenţă referitoare la interceptări.

Citește și: ȘOCANT Michael Douglas e pe moarte: Medicii l-au anunțat cât mai are de trăit

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a afirmat, joi, că decizia CCR privind interceptările va avea un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate, el subliniind că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale.

Citește și: Anunț meteo: După ploi, urmează ninsorile

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.