Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii CSM amână o reacție fermă după scrisoarea unor șefi de instanțe - Consiliul are rol de autoritate reprezentativă în raport cu alte instituții

justitie balanta judecatori inspectia judiciara

Secţia pentru judecători a CSM transmite, luni, dupa o sedinta de cateva ore, ca va analiza atat deciziile adunarilor generale ale unor instante, cat si scrisorile unor presedinti si vicepresedinti de tribunale si curti de apel. Judecatorii Consiliului solicita magistratilor sa fie responsabili si sa sa sustina in Consiliu o pozitie unitara. Mai mult, acestia mentioneaza ca rolul de autoritate reprezentativa in raport cu instituțiile internationale apartine Consiliului.

"Având în vedere întregul context actual reprezentat de poziția publică a unor magistrați referitoare la desemnarea unei delegații de aproximativ 30 de judecători și procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, pozițiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum și cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor și curților de apel din țară,

Secția pentru judecători subliniază rolul constituțional și legal al Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței justiției și autoritate reprezentativă a sistemului de justiție în raport cu alte instituții ori autorități publice, atât naționale, cât și internaționale.

Citeste si Iohannis spune că 'PSD a uitat un principiu de bază al democrației' - E culmea eșecului. Să plece de la guvernare

Secția asigură opinia publică și întreg corpul magistraților că va analiza toate problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanțelor judecătorești, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum și aspectele învederate în cele două scrisori deschise și va întreprinde toate demersurile legale pentru apărarea și garantarea independenței justiției, urmând să adopte reacții instituționale în acest sens.

Totodată, Secția pentru judecători adresează un apel la responsabilitate și echilibru către întregul corp al judecătorilor, chemându-i pe aceștia să susțină Consiliul Superior al Magistraturii în adoptarea unei poziții comune și unitare în vederea îndeplinirii rolului său constituțional", transmit judecatorii CSM.

Secţia pentru judecători a CSM s-a întâlnit luni, 11 martie, într-o şedinţă extraordinară de urgenţă, de la ora 14.00, pentru a lua în discuţia apelurile lansate de preşedinţii şi vicepreşedinţii de curţi de apel şi de tribunale, cu privire la oprirea protestelor din justiţie.

30 de președinți și vicepreședinți ai curților de apel din țară adresează CSM o scrisoare prin care își exprimă dezacordul față de demersul unor judecători care merg la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor situația din România, subliniind că ei nu susțin astfel de inițiative politice.

Scrisoarea se alătură și celei semnate de 39 de președinți și vicepreședinți ai tribunalelor din România prin care au cerut, Secției pentru judecători a CSM, să restabilească de urgență cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acțiunile de protest și suspendare a activității din ultima perioada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.